Gučevska četa udarila temelj slobode

S. M.
Gučevska četa udarila temelj slobode

ROGATICA - “Bijasmo ljubav u srcu ovog kraja i klasje zlatno jednog olujnog ljeta. Neka sad sloboda našim glasom pjeva, za zemlju ovu pade i Gučevska četa”, riječi su uklesane na spomeniku u selu nadomak Rogatice koji čuva sjećanje na poginule borce čuvene Gučevske čete Romanijskog partizanskog odreda, koju je iznjedrio ovaj pitomi kraj tokom Drugog svjetskog rata.

Na spomen-obilježju koje je podignuto 2. avgusta 1972. godine uklesana su imena onih koji su život dali boreći se za vraćanje otete slobode i život dostojan čovjeka. Sjećanje na njih i dalje čuva penzioner Rade Frganja, jedan od rijetkih Gučevljana koji još žive u ovom selu.

Kako kaže, spomenik sa česmom iz čije tri rore danonoćno teče bistra i hladna planinska vode, uz mladu borovu šumu, čine zajednički kompleks gdje se prije posljednjeg rata godinama povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, okupljao narod ovog kraja.

Nakon posljednjeg rata mnogo toga se promijenilo. Prestalo je okupljanje, zub vremena dobro je nagrizao i spomenik i spomen-česmu, a uveliko je prorijeđena i borova šuma koja čini cjelinu ovog mjesta pijeteta.

- Manja intervencija bila je na osvježenju slova epitafa i imena poginulih - kazuje Frganja, koji kao i ostali Gučevljani ne gubi nadu da će se kod nadležnih probuditi savjest i da će se i spomenicima iz NOB-a vratiti stari sjaj kad su u pitanju i posjete i održavanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana