Грађанима Семберије и Бирча доступне све болничке услуге

Анита Јанковић Речевић
Грађанима Семберије и Бирча доступне све болничке услуге

БАЊАЛУКА - Грађанима Бијељине и Зворника поново су доступне све болничке услуге, а пацијенти из других дијелова Српске на операције, које нису хитне, мораће чекати још мало јер је у већини болница, због епидемије вируса корона, и даље стопиран такозвани “хладни програм”.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице “Свети врачеви” Милица Ловрић истакла је за “Глас Српске” да се ова здравствена установа од понедјељка вратила редовном процесу рада.

- Све се одвија по старом режиму. Започели смо извођење операција које нису хитне, с тим да обавезно на “ковид 19” тестирамо пацијенте који захтијевају оперативни третман и инвазивну дијагностику - рекла је Ловрићева и додала да специјалистичке амбуланте раде и послијеподне како се не би стварале гужве. 

На болничке услуге више не морају чекати ни грађани регије Бирач. 

- Не радимо у пуном капацитету јер је до 8. јуна на снази одлука Републичког штаба за ванредне ситуације према којој морамо радити са 50 одсто капацитета, али дефинитивно никога од пацијената не враћамо. Заказујемо прегледе на 15 минута и у зграду болнице пуштамо по три пацијента, а остали чекају испред објекта. Изводимо и операције које нису хитне, али смањеним редослиједом како не бисмо преоптеретили хируршко одјељење - рекао је директор Болнице у Зворнику Иван Поповић. 

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС истичу да грађанима услуге пружају у амбулантама на клиникама за онкологију, гинекологију и акушерство, кожне и полне болести, пластично-реконструктивну хирургију, општу и абдоминалну хирургију, ортопедију и трауматологију, као и амбулантама Службе за неурохирургију, те Клинике за дјечије болести.

- На локацији у центру града са радом су почеле и амбуланте као што су гастроентеролошка, ендокринолошка, хематолошка, нефролошка и реуматолошка, а раде и неуролошка и пулмолошка амбуланта. Од понедјељка је и Завод за клиничку радиологију почео са дијагностичким прегледима амбулантних пацијената - рекли су у УКЦ-у РС.

Када су у питању операције, у УКЦ-у кажу да се сви хитни случајеви збрињавају одмах, наводећи да изводе и елективне операције код онколошких пацијената, а остали “хладни” програм би требало да крене ускоро.

- Када крене “хладни” програм, предност ће имати онколошки пацијенти, пацијенти чије је здравствено стање угроженије, као и они којима је отказан термин због епидемије. О распореду операција сви пацијенти ће бити благовремено обавијештени - рекли су у УКЦ-у РС.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да је и ова здравствена установа отворила значајан број специјалистичких амбуланти, али операције су и даље на чекању.

- Очекујем да ће се идуће седмице ићи ка додатној релаксацији мјера, које ће пацијентима омогућити да све услуге добију што прије - казао је Марић.

У пуном режиму не ради ни болница у Градишци.

- Раде све специјалистичке амбуланте, али у смањеном обиму. Примамо пацијенте који су имали заказане термине током претходна три мјесеца, као и дио пацијената којима се сада заказују. Операције чекају - рекао је в.д. директора градишке болнице Рајко Додик, казавши да ће здравствене установе бити суочене са великим притиском грађана када почну радити у пуном капацитету.

Операције су на чекању и у болници “Свети апостол Лука” у Добоју.

- “Хладни програм” ћемо вратити кад добијемо зелено свјетло ресорног министарства, а када су у питању консултативно-специјалистичке амбуланте, тек сада су се стекли услови да полако крену са радом. Раније нисмо били у могућности због проблема на Интерном одјељењу, гдје смо имали заражене пацијенте и раднике - казао је директор добојске болнице Младен Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана