Градишчанка Милена Ерцег крајолике Лијевча преноси на фотографије

Милан Вујић
Градишчанка Милена Ерцег крајолике Лијевча преноси на фотографије

Градишка - Када заврши све обавезе у кући и на фарми, гдје заједно са супругом брине о кравама, Градишчанка Милена Ерцег нађе времена да се посвети хобију уз који одмара и очи и душу. Тада се дохвати фотоапарата и настају најљепше фотографије из лијевчанског крајолика, али и шире.

Иако се фотографисањем бави аматерски, Милена је један од најуспјешнијих фотографа овог краја.

Ова талентована жена је мајка два сина, а са супругом се бави сточарством. Имају фарму музних крава која изискује много труда и рада, али и поред тога проналази времена за фотографисање.

- Уз добру организацију све се може стићи - каже Милена.

Са фотографисањем је почела сасвим случајно, након пожара у њеној кући, гдје су јој изгорјели многи албуми пуни драгих успомена.

- Моја бака је имала колекцију фотографија и веома сам вољела да их гледам. Мислим да сам љубав према фотографији наслиједила од ње. Када се догодио тај пожар, највише сам жалила за фотографијама јер једино њих нисмо могли надокнадити. Можда је то било пресудно да се латим фотоапарата и почнем да фотографишем - прича Милена.

Отац јој је купио први фотоапарат, аналогну “смену”, а она се и данас сјећа невјероватног осјећања кад је однијела своје прве фотографије на израду. 

- Имала сам страх да ће након развијања филма бити много неуспјелих фотографија, али на моју радост од 36 успјело је 33, што ме је подстакло да купим нови филм и почнем опет фотографисати - каже Милена и додаје да је у то вријеме израда слика била веома скупа.

Милена данас има више од 3.000 израђених фотографија од када је почела да се тиме бави.

- Водим рачуна да су све фотографије у албумима и да се нека не загуби. Нас једнога дана неће бити, али фотографије остају - прича Милена.

Иако су фотографије само хоби, донијеле су јој бројне награде. Чланица је Универзитетског фото-кино клуба Бањалука, Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ, као и Фото-савеза Србије.

- Фотографија је за мене писање свјетла, заустављање једног тренутка у животу, изражавање емоцијама умјесто ријечима - истиче Милена.

Она нема омиљени жанр, фотографише све оно што јој “запне” за око.

- Фотографишем природу, пејзаже, портрете, а волим и ноћне фотографије - додала је Ерцегова

 

Награде

Милена је своју колекцију награда употпунила златном медаљом из Требиња, сребрном из Крагујевца, те високим наградама из Српске, Украјине и Индије. 

- За фотографију “Огњен” управо сам добила другу награду на 23. клупској изложби у Бањалуци. Стигла је златна медаља за исту фотографију из Украјине. Поштар ми је донио и сребрну медаљу за фотографију “Лифе Сторџ” освојену у Крагујевцу, а добила сам и похвалу из Индије - истакла је Милена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана