Gradiščanka Milena Erceg krajolike Lijevča prenosi na fotografije

Milan Vujić
Gradiščanka Milena Erceg krajolike Lijevča prenosi na fotografije

Gradiška - Kada završi sve obaveze u kući i na farmi, gdje zajedno sa suprugom brine o kravama, Gradiščanka Milena Erceg nađe vremena da se posveti hobiju uz koji odmara i oči i dušu. Tada se dohvati fotoaparata i nastaju najljepše fotografije iz lijevčanskog krajolika, ali i šire.

Iako se fotografisanjem bavi amaterski, Milena je jedan od najuspješnijih fotografa ovog kraja.

Ova talentovana žena je majka dva sina, a sa suprugom se bavi stočarstvom. Imaju farmu muznih krava koja iziskuje mnogo truda i rada, ali i pored toga pronalazi vremena za fotografisanje.

- Uz dobru organizaciju sve se može stići - kaže Milena.

Sa fotografisanjem je počela sasvim slučajno, nakon požara u njenoj kući, gdje su joj izgorjeli mnogi albumi puni dragih uspomena.

- Moja baka je imala kolekciju fotografija i veoma sam voljela da ih gledam. Mislim da sam ljubav prema fotografiji naslijedila od nje. Kada se dogodio taj požar, najviše sam žalila za fotografijama jer jedino njih nismo mogli nadoknaditi. Možda je to bilo presudno da se latim fotoaparata i počnem da fotografišem - priča Milena.

Otac joj je kupio prvi fotoaparat, analognu “smenu”, a ona se i danas sjeća nevjerovatnog osjećanja kad je odnijela svoje prve fotografije na izradu. 

- Imala sam strah da će nakon razvijanja filma biti mnogo neuspjelih fotografija, ali na moju radost od 36 uspjelo je 33, što me je podstaklo da kupim novi film i počnem opet fotografisati - kaže Milena i dodaje da je u to vrijeme izrada slika bila veoma skupa.

Milena danas ima više od 3.000 izrađenih fotografija od kada je počela da se time bavi.

- Vodim računa da su sve fotografije u albumima i da se neka ne zagubi. Nas jednoga dana neće biti, ali fotografije ostaju - priča Milena.

Iako su fotografije samo hobi, donijele su joj brojne nagrade. Članica je Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka, Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, kao i Foto-saveza Srbije.

- Fotografija je za mene pisanje svjetla, zaustavljanje jednog trenutka u životu, izražavanje emocijama umjesto riječima - ističe Milena.

Ona nema omiljeni žanr, fotografiše sve ono što joj “zapne” za oko.

- Fotografišem prirodu, pejzaže, portrete, a volim i noćne fotografije - dodala je Ercegova

 

Nagrade

Milena je svoju kolekciju nagrada upotpunila zlatnom medaljom iz Trebinja, srebrnom iz Kragujevca, te visokim nagradama iz Srpske, Ukrajine i Indije. 

- Za fotografiju “Ognjen” upravo sam dobila drugu nagradu na 23. klupskoj izložbi u Banjaluci. Stigla je zlatna medalja za istu fotografiju iz Ukrajine. Poštar mi je donio i srebrnu medalju za fotografiju “Life Stordž” osvojenu u Kragujevcu, a dobila sam i pohvalu iz Indije - istakla je Milena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana