Фондација Dogs Trust : Истражити и санкционисати тровање паса

ГС
Фондација Dogs Trust : Истражити и санкционисати тровање паса

САРАЈЕВО - Фондација Dogs Trust апеловала је на надлежне инспекције и локалне власти да хитно истраже случајеве масовног тровања напуштених паса.

У саопштењу  наводе да су апел упутили понукани извјештајима медија, грађана и локалних удружења за заштиту животиња, као и узнемирујућим фотографијама које свједоче о бруталном уништавању напуштених паса у Јајцу и Тешњу на најнехуманији могући начин - путем тровања те траже да се, у овим и осталим дијеловима БиХ гдје су забиљежени овакви случачаји они истраже.

- У вријеме када смо сви под ризиком од ширења вируса корона и када поуздано знамо да се овај вирус не преноси преко паса, коришћење ванредне ситуације за брутални начин „обрачунавања“ са проблемом напуштених паса путем уништавања недужних, здравих, ветеринарски обрађених и социјализованих животиња и то на најнехуманији начин који не доличи људској раси – тровањем и остављањем лешева на улицама, је за сваку осуду. Оваква недјела не представљају само пораз људскости, већ и озбиљно кршење закона и додатни здравствени ризик за заједницу, што би требало да подлијеже истрази и санкцијама – саопштила је Фондација.

Додају да зато позивају одговорне локалне власти и надлежне инспекције, као и полицију да хитно истраже наведене случајеве, пронађу починиоце и санкционишу их, те да се побрину да се оваква злодјела не понове.

- Позивамо локална удружења за заштиту животиња да прате дешавања у својим регијама и о свакој могућој незаконитој и нехуманој активности хитно алармирају инспекције, власти и медије. Такође, позивамо и све међународне актере у БиХ којима је мисија помагања у демократизацији и развоју земље, да и они са своје стране изврше притисак да се овакве активности санкционира и спријече – нагласили су у Фондацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана