Fondacija Dogs Trust : Istražiti i sankcionisati trovanje pasa

GS
Fondacija Dogs Trust : Istražiti i sankcionisati trovanje pasa

SARAJEVO - Fondacija Dogs Trust apelovala je na nadležne inspekcije i lokalne vlasti da hitno istraže slučajeve masovnog trovanja napuštenih pasa.

U saopštenju  navode da su apel uputili ponukani izvještajima medija, građana i lokalnih udruženja za zaštitu životinja, kao i uznemirujućim fotografijama koje svjedoče o brutalnom uništavanju napuštenih pasa u Jajcu i Tešnju na najnehumaniji mogući način - putem trovanja te traže da se, u ovim i ostalim dijelovima BiH gdje su zabilježeni ovakvi slučačaji oni istraže.

- U vrijeme kada smo svi pod rizikom od širenja virusa korona i kada pouzdano znamo da se ovaj virus ne prenosi preko pasa, korišćenje vanredne situacije za brutalni način „obračunavanja“ sa problemom napuštenih pasa putem uništavanja nedužnih, zdravih, veterinarski obrađenih i socijalizovanih životinja i to na najnehumaniji način koji ne doliči ljudskoj rasi – trovanjem i ostavljanjem leševa na ulicama, je za svaku osudu. Ovakva nedjela ne predstavljaju samo poraz ljudskosti, već i ozbiljno kršenje zakona i dodatni zdravstveni rizik za zajednicu, što bi trebalo da podliježe istrazi i sankcijama – saopštila je Fondacija.

Dodaju da zato pozivaju odgovorne lokalne vlasti i nadležne inspekcije, kao i policiju da hitno istraže navedene slučajeve, pronađu počinioce i sankcionišu ih, te da se pobrinu da se ovakva zlodjela ne ponove.

- Pozivamo lokalna udruženja za zaštitu životinja da prate dešavanja u svojim regijama i o svakoj mogućoj nezakonitoj i nehumanoj aktivnosti hitno alarmiraju inspekcije, vlasti i medije. Takođe, pozivamo i sve međunarodne aktere u BiH kojima je misija pomaganja u demokratizaciji i razvoju zemlje, da i oni sa svoje strane izvrše pritisak da se ovakve aktivnosti sankcionira i spriječe – naglasili su u Fondaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana