Добој скривени драгуљ Балкана

 Анита Јанковић Речевић
Добој скривени драгуљ Балкана

БАЊАЛУКА - Чувени амерички магазин “Форбс” препознао је природне, културне и историјске потенцијале Добоја, уврстивши га на листу градова које треба посјетити на западном Балкану, а који су због недовољне промоције неправедно запостављени на туристичкој мапи.

На “Форбсовој” листи најпотцјењенијих градова на Балканском полуострву које би требало посјетити, поред Добоја из Републике Српске, нашли су се и Ниш у Србији, Варна у Бугарској, Берат у Албанији те Охрид у Сјеверној Македонији.

Према наводима “Форбса”, за све који истражују Српску историјски град Добој је посебно атрактиван због тврђаве изграђене у 13. вијеку. Овај свјетски магазин туристима препоручује да након дана проведеног у истраживању добојске тврђаве и испробавања локалне кухиње у старом дијелу града посјете и оближње Горанско језеро, које изазива посебну пажњу и пружа прилику посјетиоцима да пливају и испитују природу.

Први човјек Добоја каже да је велика част што их је “Форбс” препознао као дестинацију која има велике туристичке потенцијале, и то не само у БиХ него на западном Балкану.

- Уредник часописа је истражујући туристичке дестинације констатовао да су Дубровник и Сплит исфорсирани као мегапопуларне дестинације, а да, у ствари, постоји још неколико изузетних тачака које заслужују пажњу. Уз градове као што су Варна и Ниш нашао се и наш Добој, на шта смо нарочито поносни - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Он је истакао да су као домаћини свјесни богатства које имају, али да морају уложити много рада како би створили прворазредну туристичку понуду.

- Добој има културно-историјске знаменитости од античких времена до 20. вијека, али исто тако и прелијепу околину са уређеним излетиштима нетакнуте природе. Добој је град добрих људи и љубазних домаћина, град отворених врата и топлог срца, стога добро нам дошли - рекао је Јеринић.

Директор Туристичке организације града Добој Вања Вановац сматра да ће захваљујући “Форбсовој” препоруци Добој бити корак ближе европским и свјетским туристима.

- Није мала ствар што је познати магазин уврстио Добој на своју листу довољно рангираних туристичких дестинација чије љепоте нису промовисане у свијету. Наћи се у таквом магазину може само да значи да смо важна дестинација - рекао је Вановац.

Он је истакао да је Добој ове године посјетио завидан број туриста, те да су смјештајни објекти пријавили више од 30.000 ноћења.

- Само на тврђави је било више од 12.000 посјета, а највише су долазили домаћи туристи, грађани из земаља окружења, те Холанђани и Енглези - рекао је Вановац за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, посљедњих неколико година радили су доста на промоцији туристичких потенцијала, учествују на свим туристичким сајмовима у земљи, окружењу и Европи, а одскора сарађују са туристичком организацијом Војводине и Будимпештанске области у Мађарској.

- Добој ће у скорој будућности постати оно што је требало давно, а то је центар посјета бројних Мађара који буду долази у БиХ и Србију. Њима смо посебно занимљиви јер њихови коријени потичу са ових простора. Мађари су насељавали Добој у више наврата кроз историју и заинтересовани су да то сазнају. Такође, одскора смо повезани и са Бањалуком, тако да туристима који дођу у град на Врбасу нудимо да један дан дођу у Добој - навео је Вановац.

Манифестације

Вања Вановац каже да је Добој познат по бројним манифестацијама које се одржавају у том граду и привлаче многобројне посјетиоце.

- Једна од најпознатијих је Међународни рукометни турнир шампиона који дуже од 50 година датира у нашем граду. Посебно бих издвојио и тениски турнир Добој опен који је изузетно популаран и посјећен - казао је Вановац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана