Doboj skriveni dragulj Balkana

 Anita Janković Rečević
Doboj skriveni dragulj Balkana

BANjALUKA - Čuveni američki magazin “Forbs” prepoznao je prirodne, kulturne i istorijske potencijale Doboja, uvrstivši ga na listu gradova koje treba posjetiti na zapadnom Balkanu, a koji su zbog nedovoljne promocije nepravedno zapostavljeni na turističkoj mapi.

Na “Forbsovoj” listi najpotcjenjenijih gradova na Balkanskom poluostrvu koje bi trebalo posjetiti, pored Doboja iz Republike Srpske, našli su se i Niš u Srbiji, Varna u Bugarskoj, Berat u Albaniji te Ohrid u Sjevernoj Makedoniji.

Prema navodima “Forbsa”, za sve koji istražuju Srpsku istorijski grad Doboj je posebno atraktivan zbog tvrđave izgrađene u 13. vijeku. Ovaj svjetski magazin turistima preporučuje da nakon dana provedenog u istraživanju dobojske tvrđave i isprobavanja lokalne kuhinje u starom dijelu grada posjete i obližnje Goransko jezero, koje izaziva posebnu pažnju i pruža priliku posjetiocima da plivaju i ispituju prirodu.

Prvi čovjek Doboja kaže da je velika čast što ih je “Forbs” prepoznao kao destinaciju koja ima velike turističke potencijale, i to ne samo u BiH nego na zapadnom Balkanu.

- Urednik časopisa je istražujući turističke destinacije konstatovao da su Dubrovnik i Split isforsirani kao megapopularne destinacije, a da, u stvari, postoji još nekoliko izuzetnih tačaka koje zaslužuju pažnju. Uz gradove kao što su Varna i Niš našao se i naš Doboj, na šta smo naročito ponosni - rekao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

On je istakao da su kao domaćini svjesni bogatstva koje imaju, ali da moraju uložiti mnogo rada kako bi stvorili prvorazrednu turističku ponudu.

- Doboj ima kulturno-istorijske znamenitosti od antičkih vremena do 20. vijeka, ali isto tako i prelijepu okolinu sa uređenim izletištima netaknute prirode. Doboj je grad dobrih ljudi i ljubaznih domaćina, grad otvorenih vrata i toplog srca, stoga dobro nam došli - rekao je Jerinić.

Direktor Turističke organizacije grada Doboj Vanja Vanovac smatra da će zahvaljujući “Forbsovoj” preporuci Doboj biti korak bliže evropskim i svjetskim turistima.

- Nije mala stvar što je poznati magazin uvrstio Doboj na svoju listu dovoljno rangiranih turističkih destinacija čije ljepote nisu promovisane u svijetu. Naći se u takvom magazinu može samo da znači da smo važna destinacija - rekao je Vanovac.

On je istakao da je Doboj ove godine posjetio zavidan broj turista, te da su smještajni objekti prijavili više od 30.000 noćenja.

- Samo na tvrđavi je bilo više od 12.000 posjeta, a najviše su dolazili domaći turisti, građani iz zemalja okruženja, te Holanđani i Englezi - rekao je Vanovac za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina radili su dosta na promociji turističkih potencijala, učestvuju na svim turističkim sajmovima u zemlji, okruženju i Evropi, a odskora sarađuju sa turističkom organizacijom Vojvodine i Budimpeštanske oblasti u Mađarskoj.

- Doboj će u skoroj budućnosti postati ono što je trebalo davno, a to je centar posjeta brojnih Mađara koji budu dolazi u BiH i Srbiju. Njima smo posebno zanimljivi jer njihovi korijeni potiču sa ovih prostora. Mađari su naseljavali Doboj u više navrata kroz istoriju i zainteresovani su da to saznaju. Takođe, odskora smo povezani i sa Banjalukom, tako da turistima koji dođu u grad na Vrbasu nudimo da jedan dan dođu u Doboj - naveo je Vanovac.

Manifestacije

Vanja Vanovac kaže da je Doboj poznat po brojnim manifestacijama koje se održavaju u tom gradu i privlače mnogobrojne posjetioce.

- Jedna od najpoznatijih je Međunarodni rukometni turnir šampiona koji duže od 50 godina datira u našem gradu. Posebno bih izdvojio i teniski turnir Doboj open koji je izuzetno popularan i posjećen - kazao je Vanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana