Дервента на корак до статуса најмлађег града у Републици Српској: Карта за приступ европским фондовима

Ведрана Кулага Симић
Дервента на корак до статуса најмлађег града у Републици Српској: Карта за приступ европским фондовима

БАЊАЛУКА, ДЕРВЕНТА - Добијање статуса града у Републици Српској није само захвалница за резултате на локалном нивоу него и карта за приступ европским фондовима и страним инвестицијама, а то, како кажу садашњи и будући градоначелници, води ка бољој перспективи.

Градишка је посљедња општина која је у 2019. години добила статус града, а титулу најмлађег града ускоро би требало да преда Дервенти, која се нада да ће та процедура бити завршена на идућој сједници Народне скупштине РС.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истиче за “Глас Српске” да је, од када је та локална заједница добила статус града, доста тога кренуло узлазном путањом.

- Отворили смо се према Европи, према разним агенцијама земаља ЕУ, што је добра шанса за додатни развој. То је велики подстицај и за инвеститоре. Није било великих промјена у преласку из општинске и градску управу, а још не размишљамо да формирамо општине од већих мјесних заједница јер је највећа предност приступ међународним организацијама и фондовима - истакао је Аџић.

Дервента је, с друге стране, у 2019. години званично покренула поступак за додјелу статуса града, за шта је зелено свјетло дала Влада Српске, а касније и републички парламент за Нацрт закона о граду Дервента, након чега је припремљен приједлог који се налази на дневном реду сједнице заказане за 9. фебруар. У елаборату који је достављен републичким институцијама сумиран је напредак који је остварен, привредне и друштвене околности, стабилност буџета, те мјесто које има на листи развијених општина и стопе запослености.

У локалној власти истичу да је Дервента заслужила статус града, да је ишла корак по корак, опорављала се од тешког разарања у посљедњем рату и да је достигла степен развоја који јој даје за право да тражи ту титулу која јој је, како каже њен први човјек Милорад Симић, и похвала и обавеза да још више “загризе” с циљем развоја и просперитета свих њених становника.

- Чињеница да смо од неразвијене општине дошли међу оне најразвијеније је велика ствар и успјех. Сатисфакција је да, када онај ко није често у Дервенти, препозна тај напредак. Радили смо напорно и заслужили смо статус града. Волио бих да многе општине постану градови јер то значи да су испуњени неки параметри. Када имате статус града, и разговори су озбиљнији. Наша жеља и циљ су да наставимо надоградњу на добробит свих - рекао је Симић.

Не крије ни жељу да Дервента у догледно вријеме буде регионални центар и да и на тај начин врати статус који је имала у неким прошлим временима.

- Има логике у томе. И у просторном плану Српске, имамо статус субрегије. То је језгро да можемо разговарати, али и географска чињеница, да уз Брод, Модричу и Вукосавље, како је и када је ријеч о изборним јединицама, буде регионални центар Посавине - казао је Симић и додао да Дервента заправо враћа статус града који је већ имала у историји.

Дервента је једна од најуспјешнијих локалних заједница у Српској, због чега су јој и додијељена бројна признања. Карактеристично за ову општину је да на њеној територији послује више од 800 привредних субјеката те биљежи завидан годишњи извоз.

Критеријуми

Законом о локалној самоуправи, којим је прописано да општина може да постане град ако има више од 50.000 становника те ако у посљедње три године има статус развијене јединице локалне самоуправе, предвиђено је и да општина може стећи статус града без обзира на број становника ако је стопа запослености на подручју општине изнад републичког просјека.

Дервента, тврде њени челници, испуњава два услова. Од 2012. стално има статус развијене јединице локалне самоуправе, а иако нема више од 50.000 становника, стопа запослености је изнад републичког просјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана