Централна банка БиХ: Спремност за разговоре о замјенским локацијама за изградњу објекта

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ саопштила је да није одустала од парцеле у свом власништву у Крањчевићевој улици у центру Сарајева за изградњу пословног објекта, али је отворена за разговоре о замјенским локацијама на основу сигурних и институционално усвојених одлука.

На данашњем састанку са представницима сарајевске општине Центар, представници Банке саслушали су образложења која су им дата у вези са четири понуђене локације - у непосредној близини шопинг центра "СЦЦ", непосредно уз "Унитик" небодере (паркинг-простор), у насељу Циглане - Мерхемића трг (паркинг-простор) и раније понуђена локација у Велешићима.

"Истичемо да се овдје ради само о прелиминарним разговорима и да никаква одлука по питању замјене још није донесена, с обзиром на то да о томе одлучују надлежна тијела Централне банке", истиче се у саопштењу и додаје да још нема никаквих гаранција општине да ће обезбиједити испуњење услова који су у наставку наведени.

 Из Банке наглашавају да ће приликом разматрања могућих локација узети у обзир потенцијалне трошкове и могућност спровођења постојећег пројекта на новој локацији, с обзиром на то да су за њу измјена пројекта, реализовање новог конкурса за избор идејног рјешења, као и било какви додатни финансијски трошкови, потпуно неприхватљиви.

На одржаном састанку Централна банка је захтијевала од општинске администрације да у што краћем року, не дужем од 60 дана, обезбиједи писану сагласност свих надлежних институција, потенцијалних интересних група и стручне јавности да је потенцијална парцела прихватљива за изградњу пословног објекта.

Тражи се и гаранција општинске администрације и општине Центар да сву просторно-планску документацију, могу прилагодити и обезбиједити у року од 60 дана, с обзиром на штету због губитка времена коју Банка већ трпи.

"На овакав начин Банка захтијева од општине поступање које ће пружити сигурно увјеравање, да се усљед потенцијалне замјене локација, неће суочити с новим проблемима, захтјевима других интересних група, негативним мишљењима стручне јавности и дугим роковима потребним за реализацију посла", наводи се у саопштењу.

Из Банке наводе да су спремни да размотре само понуде које се не заснивају на хипотетичким рјешењима, већ на правно утемељеним одлукама донесеним од надлежних институција и тијела, првенствено Општинског вијећа.

 "У међувремену, Централна банка ће и даље користити све расположиве правне механизме за заштиту својих интереса и законито стеченог права власништва над парцелом која је купљена у искључиву сврху изградње пословног објекта, што је и уговором јасно дефинисано", наглашено је у саопштењу.

Централна банка подсјећа да је то земљиште у Крањчевићевој улици купила у децембру 2019. године, у складу са важећим прописима и документима општине Центар који су и даље на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана