Centralna banka BiH: Spremnost za razgovore o zamjenskim lokacijama za izgradnju objekta

Srna
Foto: GS

SARAJEVO - Centralna banka BiH saopštila je da nije odustala od parcele u svom vlasništvu u Kranjčevićevoj ulici u centru Sarajeva za izgradnju poslovnog objekta, ali je otvorena za razgovore o zamjenskim lokacijama na osnovu sigurnih i institucionalno usvojenih odluka.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima sarajevske opštine Centar, predstavnici Banke saslušali su obrazloženja koja su im data u vezi sa četiri ponuđene lokacije - u neposrednoj blizini šoping centra "SCC", neposredno uz "Unitik" nebodere (parking-prostor), u naselju Ciglane - Merhemića trg (parking-prostor) i ranije ponuđena lokacija u Velešićima.

"Ističemo da se ovdje radi samo o preliminarnim razgovorima i da nikakva odluka po pitanju zamjene još nije donesena, s obzirom na to da o tome odlučuju nadležna tijela Centralne banke", ističe se u saopštenju i dodaje da još nema nikakvih garancija opštine da će obezbijediti ispunjenje uslova koji su u nastavku navedeni.

 Iz Banke naglašavaju da će prilikom razmatranja mogućih lokacija uzeti u obzir potencijalne troškove i mogućnost sprovođenja postojećeg projekta na novoj lokaciji, s obzirom na to da su za nju izmjena projekta, realizovanje novog konkursa za izbor idejnog rješenja, kao i bilo kakvi dodatni finansijski troškovi, potpuno neprihvatljivi.

Na održanom sastanku Centralna banka je zahtijevala od opštinske administracije da u što kraćem roku, ne dužem od 60 dana, obezbijedi pisanu saglasnost svih nadležnih institucija, potencijalnih interesnih grupa i stručne javnosti da je potencijalna parcela prihvatljiva za izgradnju poslovnog objekta.

Traži se i garancija opštinske administracije i opštine Centar da svu prostorno-plansku dokumentaciju, mogu prilagoditi i obezbijediti u roku od 60 dana, s obzirom na štetu zbog gubitka vremena koju Banka već trpi.

"Na ovakav način Banka zahtijeva od opštine postupanje koje će pružiti sigurno uvjeravanje, da se usljed potencijalne zamjene lokacija, neće suočiti s novim problemima, zahtjevima drugih interesnih grupa, negativnim mišljenjima stručne javnosti i dugim rokovima potrebnim za realizaciju posla", navodi se u saopštenju.

Iz Banke navode da su spremni da razmotre samo ponude koje se ne zasnivaju na hipotetičkim rješenjima, već na pravno utemeljenim odlukama donesenim od nadležnih institucija i tijela, prvenstveno Opštinskog vijeća.

 "U međuvremenu, Centralna banka će i dalje koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa i zakonito stečenog prava vlasništva nad parcelom koja je kupljena u isključivu svrhu izgradnje poslovnog objekta, što je i ugovorom jasno definisano", naglašeno je u saopštenju.

Centralna banka podsjeća da je to zemljište u Kranjčevićevoj ulici kupila u decembru 2019. godine, u skladu sa važećim propisima i dokumentima opštine Centar koji su i dalje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana