Баке и деке из „Златног луга" плету капице за "Мрвице"

ГС
Баке и деке из „Златног луга" плету капице за "Мрвице"

ДЕРВЕНТА - У сусрет Међународном дану пријевремено рођених беба, који се обиљежава 17. новембра, у Дому за старија лица "Златни луг" у Дервенти имају пуне руке посла.

Уз свакодневне активности, које у овој установи, уз поштивање епидемиолошких мјера, спроводе и током ових изазовних времена, корисници су посвећени настојањима да мрвицу топлине пошаљу управо "Мрвицама" – пријевремено рођеним бебама. На симболичан начин жељели су да повежу најмлађе и најстарије, дарујући Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце „Мрвице" топле, ручно израђене капице за бебе, у које су уплетене најљепше и најтоплије жеље - да напредују, расту, развијају се, да досегну до звијезда...

- Жељели смо да током предстојећих празника и ми унесемо мало топлине у нечије домове, у нечија срца. Ми, најстарији, желимо ове, нимало лаке године за све нас, за цијелу заједницу, посебну поруку љубави, разумијевања и подршке послати управо њима – најмлађима међу најмлађима - истакли су из „Златног луга", подсјетивши да је данас, више него икада, неопходно посебну пажњу поклонити најосјетљивијим категоријама у друштву.

Члан Управног одбора Удружења „Мрвице" Јелена Глишић истакла је да им овај знак пажње много значи, прије свега јер су људи развили свијест о пријевременом рођењу и посљедицама које га прате, што значи да је Удружење, остварило један свој циљ.

- Свакако, капице ће бити предате Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у склопу "Љубичастог новембра", мјесеца у којем се подиже свијест грађана о пријевременом рођењу, како би се ставио фокус на ову најосјетљивију категорију становништва - казала је Глишићева.

У свијету се, према званичним подацима, годишње пријевремено роди од осам до 12 одсто дјеце.

Око 3.000 жена се сваке године породи у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, а око девет одсто свих порода су пријевремени. Све труднице из других породилишта широм РС код којих се очекује пријевремени пород упућују се у поменуту установу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана