Bake i deke iz „Zlatnog luga" pletu kapice za "Mrvice"

GS
Bake i deke iz „Zlatnog luga" pletu kapice za "Mrvice"

DERVENTA - U susret Međunarodnom danu prijevremeno rođenih beba, koji se obilježava 17. novembra, u Domu za starija lica "Zlatni lug" u Derventi imaju pune ruke posla.

Uz svakodnevne aktivnosti, koje u ovoj ustanovi, uz poštivanje epidemioloških mjera, sprovode i tokom ovih izazovnih vremena, korisnici su posvećeni nastojanjima da mrvicu topline pošalju upravo "Mrvicama" – prijevremeno rođenim bebama. Na simboličan način željeli su da povežu najmlađe i najstarije, darujući Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice" tople, ručno izrađene kapice za bebe, u koje su upletene najljepše i najtoplije želje - da napreduju, rastu, razvijaju se, da dosegnu do zvijezda...

- Željeli smo da tokom predstojećih praznika i mi unesemo malo topline u nečije domove, u nečija srca. Mi, najstariji, želimo ove, nimalo lake godine za sve nas, za cijelu zajednicu, posebnu poruku ljubavi, razumijevanja i podrške poslati upravo njima – najmlađima među najmlađima - istakli su iz „Zlatnog luga", podsjetivši da je danas, više nego ikada, neophodno posebnu pažnju pokloniti najosjetljivijim kategorijama u društvu.

Član Upravnog odbora Udruženja „Mrvice" Jelena Glišić istakla je da im ovaj znak pažnje mnogo znači, prije svega jer su ljudi razvili svijest o prijevremenom rođenju i posljedicama koje ga prate, što znači da je Udruženje, ostvarilo jedan svoj cilj.

- Svakako, kapice će biti predate Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, u sklopu "Ljubičastog novembra", mjeseca u kojem se podiže svijest građana o prijevremenom rođenju, kako bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva - kazala je Glišićeva.

U svijetu se, prema zvaničnim podacima, godišnje prijevremeno rodi od osam do 12 odsto djece.

Oko 3.000 žena se svake godine porodi u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a oko devet odsto svih poroda su prijevremeni. Sve trudnice iz drugih porodilišta širom RS kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju se u pomenutu ustanovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana