Асфалтирање пута ка средњовјековном Висућ граду

Срна
Асфалтирање пута ка средњовјековном Висућ граду

ДРВАР - За асфалтирање пута ка српском селу Награђе код Дрвара у коме је средњовјековни Висућ град федерална Влада одобрила је 100.000 КМ, изјавила је Срни начелник општине Душица Рунић.

Рунићева је навела да је Влада Федерације БиХ одобрила 225.000 КМ општини Дрвар, од чега ће 125.000 КМ бити намијењено за помоћ општинском буџету.

Она је додала да новац који је намијењен за асфалтирање пута према Награђу, у дужини од скоро два километра, неће бити довољан за комплетан завршетак пројекта, али ће се удруженим снагама настојати обезбиједити остатак. У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

 У средњем вијеку у Босни је било око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају мјештани Награђа, чије су њиве и куће тик уз ово право историјско и културно благо.

Предсједник Удружења "Награђе - Црна краљица" из Дрвара Часлав Шобот истакао је да је асфалтирање пута ка средњовјековном Висућ граду од изузетне важности за развој туризма и за повратак у ово село гдје се обнављају огњишта, те да је све више људи који су заинтересовани да се врате.

Шобот је подсјетио да се годинама чека на асфалтирање пута и да послије тога слиједе радови на водоснадбијевању овог села.

"Малобројне повратнике у српско село Награђе свакодневно посјећују туристи из земље и региона. Долазе да обиђу и стари дворац и темеље како се претпоставља најстарије православне богомоље у БиХ", рекао је Шобот.

Он је изразио захвалност општини Дрвар која је препознала важност Висућ града, као и Рунићевој са којом заједно раде на очувању српских коријена, културне и историјске баштине, јер је, како каже Шобот, Награђе прави примјер српског историјског блага.

Шобот је захвалио и Новинској агенцији Републике Српске за медијску подршку у очувању српског идентитета у Федерацији БиХ о чему свједочи и то да је Висућ град, како је рекао, захваљујући Срни угледао свјетлост дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана