Asfaltiranje puta ka srednjovjekovnom Visuć gradu

Srna
Asfaltiranje puta ka srednjovjekovnom Visuć gradu

DRVAR - Za asfaltiranje puta ka srpskom selu Nagrađe kod Drvara u kome je srednjovjekovni Visuć grad federalna Vlada odobrila je 100.000 KM, izjavila je Srni načelnik opštine Dušica Runić.

Runićeva je navela da je Vlada Federacije BiH odobrila 225.000 KM opštini Drvar, od čega će 125.000 KM biti namijenjeno za pomoć opštinskom budžetu.

Ona je dodala da novac koji je namijenjen za asfaltiranje puta prema Nagrađu, u dužini od skoro dva kilometra, neće biti dovoljan za kompletan završetak projekta, ali će se udruženim snagama nastojati obezbijediti ostatak. U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

 U srednjem vijeku u Bosni je bilo oko 300 dvoraca. U dobro skriveni Visuć grad kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju mještani Nagrađa, čije su njive i kuće tik uz ovo pravo istorijsko i kulturno blago.

Predsjednik Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" iz Drvara Časlav Šobot istakao je da je asfaltiranje puta ka srednjovjekovnom Visuć gradu od izuzetne važnosti za razvoj turizma i za povratak u ovo selo gdje se obnavljaju ognjišta, te da je sve više ljudi koji su zainteresovani da se vrate.

Šobot je podsjetio da se godinama čeka na asfaltiranje puta i da poslije toga slijede radovi na vodosnadbijevanju ovog sela.

"Malobrojne povratnike u srpsko selo Nagrađe svakodnevno posjećuju turisti iz zemlje i regiona. Dolaze da obiđu i stari dvorac i temelje kako se pretpostavlja najstarije pravoslavne bogomolje u BiH", rekao je Šobot.

On je izrazio zahvalnost opštini Drvar koja je prepoznala važnost Visuć grada, kao i Runićevoj sa kojom zajedno rade na očuvanju srpskih korijena, kulturne i istorijske baštine, jer je, kako kaže Šobot, Nagrađe pravi primjer srpskog istorijskog blaga.

Šobot je zahvalio i Novinskoj agenciji Republike Srpske za medijsku podršku u očuvanju srpskog identiteta u Federaciji BiH o čemu svjedoči i to da je Visuć grad, kako je rekao, zahvaljujući Srni ugledao svjetlost dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana