Арлов: За долазак дјеце са Космета потребно одобрење Штаба за ванредне ситуације

Срна
Foto: РТРС

ШАМАЦ - Предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов рекао је Срни да долазак дјеце у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" зависи сагласности Републичког штаба за ванредне ситуације и Штаба за спасавање Брчко дистрикта због пандемије вируса корона, којима ће до краја мјесеца упутити молбе.

Арлов је рекао да ће од Министарства безбједности у Савјету министара добити дозволу за улазак под посебним условима за 579 дјеце, у пратњи 54 просвјетна радника, планиран 19. и 20. јуна, али само уколико штабови Републике Српске и Брчко дистрикта дају дозволу.

Он је изразио наду да ће добити сагласност да реализују девети по реду пројекат, који прошле године није одржан ради пандемије.

"Одлучили смо да нећемо организовати централни дочек да би спријечили велика окупљања и свих 14 аутобуса биће усмјерено према домаћинима. Поштоваћемо мјере, јер нам долазе дјеца од 10 до 15 година. Дјеца ће, као и сваке године, обавити љекарске прегледе прије поласка, а просвјетни радници су по нашим информацијама вакцинисани", рекао је Арлов.

Он је навео да га посебно радује што је српска заједница у Мостару изразила жељу да од наредне године учествује у овом великом пројекту, те подсјетио ове године учествују Приједор, Градишка, Челинац, Прњавор, Станари, Добој, Шамац, Брод, Бијељина, Милићи, Вишеград, Источно Ново Сарајево, Требиње и Брчко.

Арлов је истакао да је ово значајан пројекат у региону који је до сад са Косова и Метохије у Републику Српску довео око 4.500 српске дјеце у пратњи око 400 просвјетних радника.

Пројекат подржава Министарство просвјете и културе, Министарство породице омладине и спорта и Влада Републике Српске, а у јуну су посредством Одбора предвиђена братимљења неколико основних школа и општина Космета и Српске.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана