Arlov: Za dolazak djece sa Kosmeta potrebno odobrenje Štaba za vanredne situacije

Srna
Foto: RTRS

ŠAMAC - Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov rekao je Srni da dolazak djece u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" zavisi saglasnosti Republičkog štaba za vanredne situacije i Štaba za spasavanje Brčko distrikta zbog pandemije virusa korona, kojima će do kraja mjeseca uputiti molbe.

Arlov je rekao da će od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara dobiti dozvolu za ulazak pod posebnim uslovima za 579 djece, u pratnji 54 prosvjetna radnika, planiran 19. i 20. juna, ali samo ukoliko štabovi Republike Srpske i Brčko distrikta daju dozvolu.

On je izrazio nadu da će dobiti saglasnost da realizuju deveti po redu projekat, koji prošle godine nije održan radi pandemije.

"Odlučili smo da nećemo organizovati centralni doček da bi spriječili velika okupljanja i svih 14 autobusa biće usmjereno prema domaćinima. Poštovaćemo mjere, jer nam dolaze djeca od 10 do 15 godina. Djeca će, kao i svake godine, obaviti ljekarske preglede prije polaska, a prosvjetni radnici su po našim informacijama vakcinisani", rekao je Arlov.

On je naveo da ga posebno raduje što je srpska zajednica u Mostaru izrazila želju da od naredne godine učestvuje u ovom velikom projektu, te podsjetio ove godine učestvuju Prijedor, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Stanari, Doboj, Šamac, Brod, Bijeljina, Milići, Višegrad, Istočno Novo Sarajevo, Trebinje i Brčko.

Arlov je istakao da je ovo značajan projekat u regionu koji je do sad sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku doveo oko 4.500 srpske djece u pratnji oko 400 prosvjetnih radnika.

Projekat podržava Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice omladine i sporta i Vlada Republike Srpske, a u junu su posredstvom Odbora predviđena bratimljenja nekoliko osnovnih škola i opština Kosmeta i Srpske.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana