Звиздић позвао на улагање и партнерство

Срна
Звиздић позвао на улагање и партнерство

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао је на партнерство и улагање потенцијалне улагаче из региона и свијета који учествују на "Сарајево бизнис форуму" који је јутрос почео у Сарајеву.

"Владе у БиХ стоје вам на располагању да би успјешно реализовали своје идеје и довели до новог запошљавања, првенствено младих који треба да остану овдје", рекао је Звиздић, обраћајући се окупљенима на церемонији отварања скупа.


Он је подсјетио на бројне показатеље привредног раста у БиХ.

"У 2015. години БДП је био у порасту три одсто, такође, извоз је порастао за шест одсто, а број туриста за 25 одсто", истакао је Звиздић, најављујући да ће на форуму бити представљени бројни развојни пројекти и домаћи потенцијали.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поручио је да предстоји вријеме сарадње.

"Енергетски сектор је наша кичма, нарочито хидро-потенцијал, док резерви угља имамо шест милијарди тона. БиХ је све привлачнија туристичка дестинација, Спроводе се све потребне унутрашње реформе и вјерујем да ће БиХ бити важна повезница на путу свиле у сарадњи између ЕУ и Кине", оцијенио је Изетбеговић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су пројекти на платформи форума добродошли у БиХ, те да је недовољан ниво инвестиција у БиХ.

"Мислим да смо у почетку овог процеса који ће бити нови и развојни те довести до развоја региона југоисточне Европе и мреже за повезивање региона инфраструктурно, кроз изградњу саобраћајне инфраструктуре, обновљиве изворе енергије и градњу термоелектрана", рекао је Шаровић.

Замјеник премијера Турске Мехмет Шимшек истакао је да је просперитет БиХ као и региона приоритет Турске.

"Подржавамо регионалне интеграције БиХ, која је атрактивна дестинација за наше инвеститоре у енергетици али и у другим областима", рекао је Шимшек.

Предсједник Исламске развојне банке Ахмад Мохамад Али истакао је да је БиХ нарочито добра за инвестирање у пољопривредном и енергетском сектору.

"БиХ је неколико година тешко радила да би побољшала пословно окружење. Ово је прилика за инвестирање и желим да дам поршку потенцијалним партнерима који ће отворити нова тржишта", истакао је Али.

Директор ББИ банке Амир Буквић рекао је да се скуп одржава под мотом "Једна економија - једна регија".

"Енергија, образовање, туризам и пољопривреда су наши важни ресурси, желимо да градимо мостове сарадње са Кином и да БиХ по одржавању овог форума буде препозната у Кини", додао је Буквић.

У Сарајеву је данас, у организацији ББИ банке и Савјета министара БиХ, почела Седма међународна инвестициона конференција "Сарајево бизнис форум" на којој учествују утицајни бизнис и политички лидери из региона и свијета.

Скуп је ове године замишљен као инвестициона конференција "Кина плус 16 земаља средње и југоисточне Европе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана