ЖРС и даље у губитку, али дупло мањем

Милијана Латиновић
ЖРС и даље у губитку, али дупло мањем

БАЊАЛУКА - “Жељезнице Републике Српске” завршиле су трећи овогодишњи квартал са губитком од 6,29 милиона марака, што је дупло мање него у истом периоду лани.

Према подацима наведеним у финансијском извјештају објављеном на интернет страници Бањалучке берзе видљиво је да је ово јавно предузеће у наведеном периоду смањило расходе за скоро девет милиона марака и они су на крају септембра износили 52,09 милиона марака.

Истовремено, пали су и приходи ЖРС за 1,6 милиона марака те су на крају трећег квартала износили 45,8 милиона марака.

У овом предузећу за “Глас Српске” наводе да су задовољни јер су пословали са мањим губитком и истичу да су сачували ликвидност и солвентност.

- Финансијски резултати пословања за девет мјесеци ове године могу се сматрати позитивним, узимајући у обзир сва ограничења која су условљавала пословни амбијент у наведеном периоду. Упркос потешкоћама, предузеће нема заосталих дуговања, редовно се измирују све обавезе према запосленима, држави и пословним партнерима и спремно улазимо у сљедећу фазу рестурктурирања - навели су у “Жељезницама”.

Истичу да је током прошле и ове године дошло до пада привредне активности и смањења потражње за услугама превоза ЖРС, а основни разлог је поремећај на глобалном тржишту због пандемије вируса корона.

У предузећу наводе да је на укупан резултат пословања у протеклом периоду утицало и смањење годишње субвенције Владе РС за одржавање жељезничке инфраструктуре и суфинансирање путничког саобраћаја са 25 на 20 милиона КМ.

Ово предузеће се од 2017. године налази у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке од 100 милиона КМ.

“Жељезнице” се увелико припремају за прелазак на нови модел организације предузећа и већ је завршен нацрт систематизације, који је упућен синдикалним организацијама, да би до краја новембра посложили сва радна мјеста у будућем холдингу.

Раздвајање пословних функција и биланса стања кључни су елементи у процесу реструктурирања овог предузећа, којем су, како истичу у ЖРС, приступили озбиљно. Тај процес је, кажу, сложен и подразумијева доношење и спровођење значајних одлука и промјена које не зависе само од њих, због чега је оправдано и то што им је Свјетска банка период зајма недавно продужила до краја децембра 2022. године.

Путници и роба

У “Жељезницама Републике Српске” истичу да је током девет мјесеци ове године у жељезничком саобраћају превезено 43.711 путника, што је за 17 одсто мање у односу на план, а три одсто мање у односу на остварени превоз у истом периоду прошле године.

У истом периоду у теретном саобраћају превезена су 3,2 милиона тона робе, што је за 22 одсто више у односу на остварени обим превоза у истом периоду прошле године, а за три одсто више од планираног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана