“Житопромет” чека стечајног управника

Милијана Латиновић
“Житопромет” чека стечајног управника

Бијељина - Запослени у бијељинском “Житопромету” до краја седмице очекују долазак стечајног управника, с обзиром на то да су у предвиђеном року уплатили судски депозит од 5.000 марака и прикупили сву потребну документацију како би био покренут предстечајни поступак.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” предсједник синдиката “Житопромета” Душан Томић, нагласивши да су радници новац за депозит успјели да обезбиједе углавном захваљујући адвокатској канцеларији “Стевановић”, која их заступа у овом поступку.

- Депозит смо уплатили још 26. јула, али су нам недостајали неки документи, тако да у овој седмици очекујемо коначну одлуку суда и долазак стечајног управника - рекао је Томић, који је запослен у “Житопромету” већ 21 годину. Додао је да је од 120 радника у међувремену њих осам отишло да раде у иностранство.

- Ово предузеће је стварано пет деценија, а уништено за неколико мјесеци. То је трагедија не само за нас запослене, већ и за наше породице и цијелу Семберију. И када дође стечајни управник, радници ће бити послати на биро, без уплаћених доприноса за 11 мјесеци, тако да нећемо имати право ни на новчану накнаду са бироа. Нажалост, остављени смо у немилости већинског власника Слободана Павловића, који не жели да прода акције предузећа - истакао је Томић. Он тврди да је један купац из Семберије већ неколико пута долазио код Павловића у намјери да купи његове акције у “Житопромету”, али да већински власник некадашњег привредног гиганта за то не жели ни да чује.

- Потенцијални купац је спреман да преузме дуг предузећа који је достигао пет милиона марака, те да Павловићу исплати још око 3,5 милиона и да му двије године исплаћује мјесечну плату, али он на то не пристаје. Жалосно је што тиме и себе и све нас вуче у амбис - казао је Томић. 

Слободан Павловић, који је већ 17 година већински власник “Житопромета”, јуче није одговарао на наше позиве.

Укупна имовина “Житопромета” процјењује се на 17 милиона марака, док је износ дуга према радницима, банкама и добављачима око пет милиона марака. С обзиром на то да су још крајем прошле године послати на чекање, радници су крајем јуна затражили отварање стечаја у предузећу након што је пропао покушај продаје некадашњег млинско-прерађивачког гиганта купцима из Израела.

Пшеница

Душан Томић истиче да су због проблема у “Житопромету” и семберски пољопривредници на мукама јер немају гдје да складиште пшеницу.

- У ратним годинама у силосима “Житопромета” било је око 200.000 тона пшенице, док смо рекорд оборили 1986. године, када је у погонима нашег предузећа било око 300.000 тона хљебног жита - рекао је Томић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана