Зимница подебљала пазаре

Јана Кезић
Зимница подебљала пазаре

БАЊАЛУКА - Упркос вишим цијенама поврћа и воћа, продавцима за тезгама широм Српске у сезони спремања зимнице продаја је ишла од руке, што потврђују и подаци да је у септембру вриједност пољопривредних производа које су грађани пазарили на зеленим пијацама премашила 1,1 милион марака.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у септембру је у односу на исти мјесец лани била већа са скоро 55.000 марака, док је у поређењу са августом ове године забиљежен раст за око 34.000 марака.

Према подацима Завода, у структури продаје предњачили су поврће, воће, те млијеко и млијечни производи. Од поврћа су грађани најчешће куповали кромпир, паприке, купус и парадајз. Када је ријеч о воћу, највише је продато јабука, шљива и крушка.

Да је јесен трговцима на тржницама донијела пуне руке посла, потврђују и пољопривредници и заштитници права потрошача.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је да су људи у септембру више куповали на пијацама, јер се у том периоду традиционално припрема зимница.

- Ми пољопривредници се надамо и да је узрок повећане куповине на пијацама можда и буђење свијести о куповини домаћих производа који су сигурно здравији и квалитетнији него они из увоза, који чак и претрпе одређене третмане док не дођу до нас - рекао је Маринковић за “Глас”. Додао је да није изненађен податком да су грађани највише куповали паприке и кромпир, јер је, како каже, кромпир традиционално поврће које се код нас много користи, а паприке се у великим количинама употребљавају за припрему зимнице.

- Ова година је била изразито сушна. Пољопривредници и становници који саде поврће за своје потребе нису успјели да произведу довољно количина јер нису имали адекватне системе наводњавања. Тако да су људи на неки начин били приморани да оду на пијацу и да се тамо снабдијевају - казао је Маринковић.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас” да се веће посјете на пијацама током јесени дефинитивно могу приписати припремању зимнице, али и да цијене колико год да скоче, навике остају исте.

- Прошле године је врећа купуса коштала пет марака, а сада од 12 до 15 КМ. Међутим, колико год да поскупи, људи ће увијек  припремати зимницу - казала Марићева.

Она је истакла да трговачки ланци у којима се могу наћи све врсте поврћа и воћа преузимају примат над пијацама.

- Не подржавамо довољно своју пољопривредну производњу. Морамо се окренути себи и куповати оно што је произведено на нашим њивама - казала је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана