Запослење чека 1.200 дјеце погинулих бораца

Драгана Орловић
Запослење чека 1.200 дјеце погинулих бораца

Бањалука - У Републици Српској тренутно је без посла готово 1.200 дјеце погинулих бораца, а од тог броја, њих око 100 је са факултетским дипломама.

Подаци су то Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. Предсједник ове организације Недељко Митровић каже да надлежни одувијек улажу велике напоре и путем акционих планова запошљавања истичу предност запошљавања ове категорије, због чега се, како наглашава, и иде у добром правцу да ускоро сви буду запослени.

- Близу 200 дјеце погинулих бораца још студира, а њих око 100 је завршило факултете, углавном друштвене и није још добило радна мјеста - казао је Митровић, додајући и да је евидентиран мањи дио њих да су одбили одређене послове који су им нуђени.

Према његовим ријечима, ове године око 40 дјеце погинулих бораца требало би да у просвјети добије мјесто приправника.

- Преговарамо да им буде одобрено да одраде приправнички стаж у просвјети, иако је ресорно министарство донијело забрану запошљавања због рационализације школске мреже. Међутим, очекујемо да се ту направи изузетак, како би ова дјеца била збринута - рекао је Митровић.

Додаје и да су недавно добили прилику да запосле двоје дјеце погинулих бораца као васпитаче у Бањалуци.

- Једно смо успјели запослити, док за друго радно мјесто нисмо нашли овај кадар. Нико међу незапосленима није био са том струком. И то не само у Бањалуци, већ нигдје у Републици Српској - казао је Митровић.

Он је позвао све послодавце да воде рачуна приликом запошљавања и да имају разумијевања код тих категорија.

- Надам се да ћемо сви заједно успјети да запослимо ову дјецу до краја идуће године - додао је Митровић.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић каже да реалном сектору у Српској недостаје значајан број радне снаге, али да међу онима који се јављају на конкурсе за посао у тој области веома мало буде дјеце погинулих бораца.

- Међутим, има их и из тих категорија, али, нажалост, не можемо их фаворизовати. Наравно, у ситуацијама када имају исте квалитете и број бодова као и други кандидати, већина послодаваца, ако је у питању дијете погинулог борца, настојаће да им изађе у сусрет - рекао је Мијић, додавши да је и он дијете погинулог борца, али да никада није имао предност на основу тога, већ се увијек ослањао на своју професију и рад.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС кажу да је од 2011. до 2016. кроз пројекте запошљавања и самозапошљавања запослено 1.298 дјеце погинулих бораца, за шта је утрошено 8,58 милиона марака.

- Пројектом подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца ВРС, незапослених демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС "Заједно до посла" у 2017. одобрено је 3,47 милиона КМ за запошљавање 743 лица - рекли су у овом министарству.

"Заједно до посла"

Пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца Војске РС, ратних војних инвалида и незапослених демобилисаних бораца "Заједно до посла" почео је у јулу 2012. године.

- Од тада до 30. јуна 2017. године запослено је 2.711 лица из борачке популације и издвојено 12,99 милиона марака - подаци су Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана