Замах производње говедине и пилетине

Милијана Латиновић
Замах производње говедине и пилетине

Бањалука - Производња говеђег и пилећег меса у Републици Српској биљежи раст, што се не може рећи и за производњу свињетине, која не задовољава потребе прерађивача меса.

Подаци су то Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, према којима се може очекивати раст производње говеђег меса до два, а меса живине до десет одсто.

Узгајивачи свиња ове године су произвели до три одсто мање меса него лани, док би производња овчијег и козијег меса требало да остане на нивоу прошлогодишње. 

- Процјењује се да би ове године у РС требало да буде произведено 21.046 тона говедине, а расте и број узгајивача са 1.000 и више грла - рекли су у Министарству, додајући да се производња ове врсте меса стабилизује од отварања могућности извоза у Турску.

Подсјећају да дио товљача из РС извози говеда у Либан преко црногорске луке Бар.

Када је ријеч о свињском месу, у Министарству истичу да највећи проблем представља нестабилност откупне цијене и превелик увоз.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да Српска има одличне услове за развој сточарства. Он је напоменуо да су извоз пилетине у ЕУ, те извоз говедине у Турску, допринијели побољшању стања у производњи ових врста меса.

- С друге стране, повећање увоза свињетине узроковало је пад узгоја свиња, због чега домаћи свињари не могу произвести довољно меса за индустрију - рекао је Маринковић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче да треба појачати контролу увоза свињетине која долази на наше тржиште.

- Затражили смо од ресорног министарства да се усвоји правилник којим би се конзумно месо продавало само 96 сати од момента клања, а по истеку тог времена да иде у прераду - рекао је Маљчић. 

Увоз телади

У Министарству истичу да расте интересовање домаћих товљача за узгој говеда, па је тако за трећи квартал ове године за узгајиваче у БиХ одобрен увоз 1.000 тона телади за тов. Од тога је за узгајиваче у Српској одобрен увоз 460 тона говеда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана