За килограм малине 8,5 КМ

Анита Јанковић Речевић
За килограм малине 8,5 КМ

БАЊАЛУКА - Највећа хладњача за откуп и продају воћа у Братунцу “Агро др” објавила је да ће за килограм малине платити 8,50 КМ чиме је прекинута вишемјесечна неизвјесност у вези са откупном цијеном тог бобичастог воћа, али тај износ, према ријечима произвођача, није задовољавајући.

Берба љетних сорти малине завршена је прије више од мјесец, домаћи произвођачи од почетка бербе предавали су род хладњачама, а откупну цијену, која би задовољила обје стране, нису могли усагласити.

Произвођачи су, због поскупљења репроматеријала и ђубрива, тражили десет марака за килограм овог “црвеног злата”, колико је плаћано и малинарима у Србији, док је с друге стране предложени износ за хладњачаре био превисок јер ни њих, како су тврдили, није заобишао раст трошкова у овом времену глобалне кризе.    

Власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић наводи да је пронашао добре купце у Њемачкој, те да је изашао са цијеном од 8,50 КМ по килограму са урачунатим порезом на додатну вриједност.

-  Надам се да ће та цијена задовољити домаће произвођаче. Моја хладњача нити ће бити у минусу, нити могу очекивати неку зараду. Позитивна нула је оно што ме очекује - навео је Ранкић.

Додаје да је од произвођача са подручја Братунца, Сребренице, Милића, Скелана и Тузле откупио око 1.200 тона малине и 200 тона купине, што је како тврди, више него што су откупили сви други хладњачари заједно. 

- Када смо преузимали малину и давали аванс обећали смо малинарима око осам КМ по килограму и не могу сад ићи испод те цијене. Хоћу да испоштујем домаће пољопривреднике, да људи буду задовољни и да можемо сарађивати и наредне године - прича Ранкић.

Да објављена цијена ипак није задовољавајућа и да су произвођачи прижељкивали већи износ увјерава предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић.

- Не можемо бити задовољни са тим износом јер су неке мање хладњаче произвођачима већ исплатиле 8,60 КМ по килограму. На састанку који је одржан прије десетак дана прихватили смо да то буде најнижа цијена и сада добијемо десет фенинга мање. Плус, било је и хладњачара на нашој регији који су платили малину девет КМ по килограму, у Љубовији чак и десет - наводи Алемпић. Додаје да разлика у понуђеним цијенама неме везе са квалитетом овог бобичастог воћа.

- Квалитет малине код 90 одсто пољопривредних произвођача у Српској је идентичан, тако да та откупна цијена нема везе са тим. Више зависи од тржишта и купаца којима хладњачари продају воће - појашњава Алемпић.

Да је објављени износ испод оног који су малинари очекивали тврди и предсједник Управног одбора “Виламета” Иван Стојановић.

- Нисмо задовољни, али смо истовремено и свјесни ситуације и видимо да роба не иде. Морамо и ми разумјети хладњачаре. Имамо информације да је из Братунца извезено тек неколико камиона, да купци из Европе неће да стварају залихе јер се боје несташице струје - рекао је Стојановић.

Купина

Љубиша Алемпић каже да цијена купине још ни на који начин није дефинисана због чега произвођачи не знају шта их очекује.

- Имамо једног хладњачара који је плато купину по 3 КМ, а сутра ако неко каже купина ће бити 2,5 марке, шта онда радити. Оријентишемо се према ономе ко је највише платио - рекао је Алемпић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана