Возачима сипају и лоше гориво

Маријана Миљић
Возачима сипају и лоше гориво

Бањалука - Возачи у Српској на појединим пумпама точе неисправно гориво, што потврђују и контроле у којима је ове године у 27 случајева утврђено да квалитет нафтних деривата није на прописаном нивоу.

Гориво на бензинским пумпама инспектори контролишу два пута годишње - љети и зими.

- Републичка техничка инспекција је у девет мјесеци ове године обавила 624 контроле на бензинским станицама, терминалима и у складиштима и од свих врста течних нафтних горива затечених у промету узела 1.734 узорка. Лабораторијским анализама утврђено је да у 27 случајева гориво није било усаглашено са одлуком о квалитету течних нафтних горива - казали су у Инспекторату РС.

Нагласили су да су се уочени пропусти најчешће односили на снижену тачку паљења, појашњавајући да до тога долази усљед мијешања малих количина бензина са дизелом при истакању горива на пумпама.

- Усљед непажње заостали бензин у испусном цјевоводу цистерне и у сепаратору може да снизи тачку паљења дизел горива и да утиче на садржај сумпора - истакли су у Инспекторату.

Против правних и одговорних лица код којих је пронађено гориво незадовољавајућег квалитета поднесене су 24 прекршајне пријаве, а инспектори су издали и шест прекршајних налога у вриједности од 75.000 КМ. За субјекте код којих се анализом докаже да су прометовали течна нафтна горива која нису била усклађена са одлуком о квалитету течних нафтних горива прописане су казне од 5.000 до 20.000 марака.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Зоран Берак навео је да квалитет горива на бензинским пумпама у већини случајева задовољава прописе.

- Инспекција је изрекла казне дистрибутерима код којих су пронађени пропусти и они су након тога отклонили недостатке. Трговина нафтом и нафтним дериватима одвија се у складу са прописима - рекао је Берак, наводећи да до сада нису имали жалби возача на квалитет горива.

Директор "Крајинапетрола" Милован Бајић истиче да је квалитет горива у Српској сваке године све бољи.

- Контроле су и више него честе. Ако инспектори контролишу и остале бензинске пумпе као нас, возачи не треба да страхују - рекао је Бајић и додао да код њих инспекција није нашла одступања у квалитету горива.

Контрола

Програмом утврђивања усклађености квалитета течних нафтних горива дефинисан је обим и поступак контроле.

- Инспектори у току године од сваке врсте горива које се прометује на бензинској пумпи узимају по један узорак за анализу - навели су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана