Власник зденка сирева на берзи

Танјуг
Власник зденка сирева на берзи

Загреб - Водећи играч на хрватском млинарском тржишту, Гранолио група, иде у јавну понуду деоница, којом планира да прикупи између 12 до 17 милиона евра свјежег капитала.

Упис дионица почиње 25. новембра и трајаће само три дана, што упућује на то да је већински власник, Хрвоје Филиповић, који држи више од 96 одсто деоница, прилично сигуран у успјех пројекта, пише хрватски Тпортал.

Уколико план докапитализације успије, акције Гранолија биће увршћене на службено тржиште Загребачке берзе.

Право уписа имају инвеститори који упишу дионице у минималној противврједности од 100 хиљада евра (при доњем распону цијене), што конкретно значи најмање 5.800 диеоница.

Како наводи исти извор, циљ Хрвоја Филиповића је да задржи већински удио у компанији, а зависно од исхода уписа дионица остали инвеститори постали би власници између 37 и 40 одсто капитала Гранолио групе.

Прикупљеним новцем Гранолио планира да врати кредит којим је ове године за око 200 милиона куна од Агрокора купио млинарски бизнис и постао тржишни лидер у производњи и складиштењу брашна.

Гранолио у свом власништву има и произвођача познатих "зденка" сирева, затим Зденачку фарму за производњу млијека, али и производњу поврћа.

Прије преузимања Агрокоровог млинарског бизниса, Гранолио група је у 2013. остварила приход нешто већи од 780 милиона куна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана