Велетржница отвара врата за производе из РС

Цвија Мркоњић
Велетржница отвара врата за производе из РС

Београд - На београдској "Велетржници" требало би да буде отворена фирма која би била задужена за пласман робе из РС - посебно пољопривредних производа.

У "Велетржници" је одржан састанак о унапређењу промета и економске сарадње између Србије и РС. Разматране су идеје за реализацију договора о сарадњи, унапређењу односа и уклањању баријера, а договорено је да ће "Велетржница" успоставити бољу и интензивнију сарадњу са тржиштем РС. Представницима из РС презентован је пројекат развоја националне "Велетржнице" и формирање мреже регионалних велетржница.

- Мрежи регионалних велетржница прикључили би се и већи градови у Србији, а предложено је да се прикључи и РС. У владама Србије и РС постоји заинтересованост да буду отклоњени проблеми на граници како би био олакшан промет робе и да би се пољопривредни производи из РС ускоро могли наћи на "Велетржници" у Београду - саопштено је из "Велетржнице".

Директор "Велетржнице" Наташа Путник истакла је да је Србија веома значајан партнер РС у робној размјени.

- "Велетржница" је спремна да помогне колико је могуће РС да договор о сарадњи ускоро буде реализован - казала је она.

На састанку је истакнуто да би оснивач фирме која би повезала произвођаче из РС са српским тржиштем била Градска управа Бијељина.

- Веома је значајно удруживање и заједнички рад на унапређењу односа, јер се само тако може изаћи и на трећа тржишта - казао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду у Градској управи Бијељина Миле Пејчић каже да су планови тек у повоју и да је одржан први састанак.

- То је тренутно идеја, морамо видјети на који начин ћемо је реализовати, колико је интересовање за њу, са каквим царинским баријерама се можемо сусрести, колики су трошкови транспорта и слично. Уколико планови буду реализовани, произвођачима из Семберије, али и из цијеле РС ће бити отворено ново значајно тржиште - казао је Пејчић.

Потпредсједник Привредне коморе РС и први човјек њеног регионалног одјељења у Бијељини Михајло Видић казао је да су на састанку оцијенили да је најефикасније да буду основана два предузећа чије би сједиште било у Семберији и у Београду која би била задужена за откуп, транспорт и продају робе.

- Једно предузеће већ постоји, а то је бијељински "Град" који газдује кванташком пијацом. Потребно је сада да буде формирано и једно правно лице са сједиштем у "Велетржници" у Београду - казао је Видић.

Он је објаснио да би на тај начин била олакшана комуникација и продаја.

- У Семберији би откупљивали и груписали робу, а затим је транспортовали у Београд. Из београдске "Велетржнице" би се дистрибуција вршила по Србији. Тамо би и сабирали робу уколико би биле потребне веће количине за већа тржишта - истакао је Видић.

Састанку су присуствовали и директор Представништва РС у Србији Млађен Цицовић и предсједник Удружења пољопривредника Семберије Мићо Живић.

"Велетржница" Београд

* Највећи субјект за промет пољопривредно-прехрамбених производа у Србији

* Има најбољу локацију у региону, одличну повезаност аутопутем са најважнијим дистрибутивним центрима и налази се поред међународног аеродрома "Никола Тесла"

* Простире се на површини од 18,5 хектара, годишњи промет робе је 120.000 тона, располаже са 870 мјеста за камионску продају, а складишни и пословни простор заузима 3.000 квадрата

* На велетржници се налази царинска испостава и паркинг терминал за теретне камионе, а завршетак радова на новој хали за воће и поврће очекује се до октобра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана