Увоз меса пет пута већи од извоза

Марина Чигоја
Увоз меса пет пута већи од извоза

Бањалука - Увоз меса, месних прерађевина и животиња у БиХ је пет пута већи од извоза, а само у првих шест мјесеци ове године његова вриједност износила је чак 156,5 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, у првој половини ове године увезено је 37.568 тона меса, месних прерађевина и животиња. Највећи дио се односи на говеђе месо, свјеже или расхлађено, којег је увезено чак 10.880 тона у вриједности од 52,4 милиона КМ, а слиједи увоз живих говеда.

- То показује да је наш највећи дефицит управо у овој области и да је потребно да се знатно увећа сточни фонд и примарни узгој говеда и производња говеђег меса - рекао је савјетник у СТК БиХ Игор Гавран.

БиХ је у првом полугодишту извезла 5.629 тона меса, месних прерађевина и животиња у вриједности од 31,4 милиона КМ. У извозном контигенту највећи удио имају конзервирани производи од меса и других клаоничких производа.

- Колико год да је добро да расте извоз наших месних прерађевина толико је лоше да се очигледно добрим дијелом прерађују од увозних сировина - казао је Гавран.

У СТК су истакли да је у односу на прво полугодиште 2013. количина увезеног меса, месних прерађевина и животиња повећана за 2,76 одсто, а вриједност за 2,96 одсто.

- Количина извоза у овом сектору је смањена за 11,32 одсто, док је вриједност повећана за 9,39 одсто, што је позитивна промјена, јер расте учешће производа више вриједности - казао је Гавран и додао да је на пад количине извоза утицао и потпуни престанак пласмана ових производа у Хрватску због њеног уласка у ЕУ, који је у првом полугодишту 2013. године вриједио 3,95 милиона КМ.

Домаћи пољопривредници већ годинама упозоравају на погубне посљедице увоза меса и месних прерађевина. Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац је рекао да говеђе месо из иностранства стиже углавном смрзнуто и да је изузетно ниске цијене и сумњивог квалитета.

- Увозни лобији га увозе и одмрзавају, јер нема никакве контроле. Том месу се не зна чак ни поријекло, изузетно је јефтино и углавном од таквог меса и још неког отпада из Европе праве се кобасице и саламе. Зато килограм кобасице може да кошта двије КМ, а нема ниједне животиње чији килограм меса кошта толико, све је скупље. Ти подаци говоре шта је то што се овдје увози и са чиме се грађани трују - истакао је Усорац и додао да су слични проблеми и са млијеком и осталим производима који се неконтролисано увозе и који су сумњивог квалитета.

Тржишта

Према подацима СТК највише меса, месних прерађевина и животиња из БиХ завршава на тржишту Србије, Македоније, Црне Горе и Турске. Највећи увоз је из Србије, Холандије, Пољске, Хрватске, Њемачке, Аустрије и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана