УИО прима 253 радника

Свјетлана Шурлан
УИО прима 253 радника

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ планира идуће године да запосли 253 радника због чега захтијева и неколико милиона већи буџет.

У плану рада УИО за идућу годину наведено је да је неопходна попуна радних мјеста систематизованих Правилником о унутрашњој организацији УИО. УИО је израдио и приједлог захтјева за повећање свог буџета за више од два милиона КМ у односу на овогодишњи. На повећање највише утичу већа издвајања за бруто плате које ће са овогодишњих 57,5 милиона порасти на 61,8 милиона у идућој години. Истовремено умањују се трошкови унајмљивања имовине и опреме и за уговорене и друге посебне услуге, те за капиталне издатке, набавку земљишта и опреме. Уколико захтјев УИО буде прихваћен, буџет те институције биће повећан с 113 милиона на 115,4 милиона КМ.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић рекао је да Управи недостаје инспектора с обзиром на велики обим посла.

- Постоји велики број пореских обвезника па је потребан додатни број радника, а планирано је и побољшање анализе ризика и одређивање обвезника који ће бити предмет контрола идуће године - истакао је Ковачевић.

Он је казао да је у току 2015. године планирано 10.620 контрола пореских обвезника.

- За оне који су у категорији великих пореских обвезника планирано је укупно 1.470 контрола - рекао је Ковачевић.

Додао је да ће посебна пажња бити усмјерена на квалитет и интегритет рада запослених и јачање степена одговорности и радне дисциплине у извршавању повјерених послова.

Истовремено у УИО планирају да у 2015. години од индиректних пореза прикупе 6,11 милијарди у бруто, односно 5,08 милијарди КМ у нето износу.

- УИО ће у идућој години посебну пажњу посветити наплати дуговања. Активности које ћемо спроводити у оквиру принудне наплате дуговања је тешко изразити бројчано из разлога што послови принудне наплате зависе од износа дуговања који је промјенљива категорија од понашања и броја дужника и њихове платежне способности - наведено је у Плану рада.

У УИО планирају и да класификују дужнике по висини и врсти дуга, периоду дуговања и по томе да ли су престали са радом или су у поступку стечаја или ликвидације и да ли послују и подносе пријаве самоопорезивања.

- Биће интензивиране све активности и мјере принудне наплате, запљена новца и обустава трансакција преко рачуна отворених код банака, запљена ненаплаћених потраживања дужника и продаја некретнина на којим је УИО уписао законску хипотеку првог реда, као и запљена и продаја покретне имовине, као и наплата одређеног износа дуговања за које је покренут извршни поступак - план је УИО.

Интерна ревизија

У УИО је идуће године планирана интерна ревизија различитих процеса, између осталог, процеса принудне наплате, планирања контрола пореских обвезника, интерне контроле квалитета рада пореских инспектора, поврата ПДВ-а, планирања и извршења буџета, канцеларијског пословања, управних спорова, ослобађања од плаћања индиректних пореза, сузбијања кријумчарења и јавних набавки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана