Свјетска банка прогнозира дужничку кризу за поједине земље: Црни сценарио далеко од Српске

Милијана Латиновић
Свјетска банка прогнозира дужничку кризу за поједине земље: Црни сценарио далеко од Српске

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона могла би, према најавама из Свјетске банке, да изазове дужничку кризу у неким земљама и гурне стотину милиона људи у екстремно сиромаштво, а надлежни у Српској и економисти сматрају да је такав црни сценарио далеко од нас.

Предсједник Свјетске банке Дејвид Малпас упозорио је да је евидентно да неке земље не могу да врате дуг који су узеле.

- Зато морамо да смањимо ниво дуга. То може да се назове опраштање или отпис дуга - навео је Малпас за њемачки лист “Ханделсблат”.

Он је напоменуо да је важно да се дуг смањи реструктурирањем и подсјетио да су сличне иницијативе предузимане и раније у кризама.

У Министарству финансија РС наводе за “Глас Српске” да су очекиване изјаве из Свјетске банке којима позивају кредиторе да помогну земљама чије су економије претрпјеле најтеже посљедице, с обзиром на то да је корона имала негативан утицај на све земље свијета.

- Ми смо мала економија, која је ипак успјела да одржи ниво производње, искористи предности, прије свега у пољопривреди, те комбинацијом брзих и правовремених мјера спријечи даљи привредни пад - навели су у ресорном министарству.

Истакли су да је буџет Српске лани био у суфициту више од 70 милиона КМ, те да је сада због пандемије ребалансом планиран пад прихода који ће бити до 200 милиона марака.

- Један од позитивних примјера је пораст директних пореза који је у септембру већи за 11 одсто у односу на август. Планирано задужење РС за 2021. годину износи 733 милиона КМ, а отплата кредита 530 милиона КМ, а за 2022. годину задужење 651 милион КМ, а отплата кредита 533 милиона КМ - навели су у министарству. Додали су да због ситуације морају бити обезбијеђена средства како би у Републици била сачувана јавна потрошња и заустављен пад БДП-а, али Српска и са планираним задужењима неће прећи законску границу од 60 одсто бруто домаћег производа.

- На крају јуна укупан дуг Српске који подлијеже законском ограничењу износи 5,8 милијарди марака, односно 53,24 одсто БДП-а, док јавни дуг који подлијеже законском ограничењу износи 4,6 милијарди КМ, односно 42,81 одсто БДП-а - истакли су у Министарству финансија.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да  пандемија диригује ситуацију у цијелом свијету.

- Прије “ковида 19” Српска није била презадужена, тако да је постојао фискални капацитет за задужење и за сада не постоји катаклизмични сценарио - рекао је Грабовац нагласивши да ће опоравак економије зависити и од ситуације у земљама окружења са којима имамо висок ниво спољнотрговинске размјене.

Позив на опрез

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да овакве прогнозе из Свјетске банке позивају на опрез у свим сегментима.

- Годинама биљежимо спољнотрговински дефицит, а увозимо углавном робу широке потрошње. Било би боље да у увозу предњачи репроматеријал јер би то био знак да ћемо неке производе направити и извести - казао је Ћорић и подсјетио да је Српска за девет мјесеци имала значајан пад извоза и увоза, с тим што је пад пласмана домаће робе био далеко већи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана