Свињско месо иде на тржиште Русије

Марина Чигоја
Свињско месо иде на тржиште Русије

Бањалука - Инспектори из Руске Федерације требало би крајем године да стигну у РС да би прегледали капацитете за извоз свињског меса, а планирано је да на руско тржиште годишње буде извезено 40.000 товних свиња.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су почетком прошлог мјесеца у Русију послали обједињену листу објеката који су кандидовани за извоз у Русију. Иако су произвођачи оптимистични и очекују да извоз почне већ у првој половини идућег мјесеца, у Министарству пољопривреде су истакли да извоз не може да почне док руска инспекција не дође у РС и обави преглед.

- Предвиђен је плански извоз свињског меса и у почетном периоду би било извожено око 40.000 товљеника годишње, просјечне масе 110 килограма за познатог купца у Руској Федерацији - казали су у Министарству пољопривреде.

Додали су да би они путем својих служби за ветерину и пољопривреду надгледали цијели процес да би било обезбијеђено учешће искључиво меса домаћих произвођача и испуњени сви здравствено-хигијенски услови за извоз.

Савјетник директора предузећа "Топ фарма" и сувласник предузећа "Кантри порк" Небојша Чипчија каже да би ове двије фирме и месна индустрија "Тулумовић" требало да буду носиоци пројекта, али да су добродошли сви регистровани произвођачи у РС.

- Овај посао је у поодмаклој фази реализације и у оптимистичном сценарију очекујемо да то буде готово већ у овом мјесецу или у првој половини идућег - казао је Чипчија.

Додао је да су за почетак планирали да извозе 80.000 полутки годишње, али да очекује да ће то бити повећано за 50 до 70 одсто у току 2016. године.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истакао је да су угрожени због прекомјерног извоза и да би отварање руског тржишта имало велики значај за њих. Казао је да је проблем прекомјерног увоза ескалирао након увођења међусобних санкција између ЕУ и Русије, па је роба са европског преплавила тржиште БиХ.

- Једина алтернатива прекомјерном увозу је отварање путева према руском тржишту и очекујемо врло брзо успостављање сарадње са Русијом, односно конкретно са московским дијелом тржишта - рекао је Маљчић.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз меса и месних прерађевина из БиХ у првих осам мјесеци ове године порастао је за више од 100 одсто у односу на исти период лани и вриједио је 102,17 милиона КМ. Томе је највише допринио извоз говеђег меса у Турску. Истовремено дошло је и до раста увоза, али у знатно мањем обиму, односно за осам одсто у вриједности од 189,94 милиона КМ. Највећа извозна тржишта су Турска, Србија и Македонија, а највише смо увозили из Пољске, Холандије, Њемачке, Србије и Хрватске.

Смањење сточног фонда

Предсједник Удружења пољопривредника "Сточар" из Бијељине Остоја Николић каже да долази до смањења сточног фонда, јер фармери масовно продају и товну јунад и музна грла.

- То значи да у наредном периоду очекујемо пад производње и меса и млијека. Фармери се одлучују за продају грла, јер је тренутно солидна цијена јунади, док за музна грла немају довољно хране и не смију да се упусте у зимски период, јер неће моћи да их прехране - казао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана