Све мање нових фирми и радњи

Данијела Стоканић
Све мање нових фирми и радњи

Бањалука - На подручју Српске лани је забиљежен пад броја новоотворених фирми и предузетничких радњи у односу на годину раније, али је и у исто вријеме смањен и број одјављених пореских обвезника.

Подаци Пореске управе РС показују да су лани регистрована 4.546 пореска обвезника, што је за 732 мање него 2015. године. С друге стране, кључ у браву прошле године ставило је 827 предузетника, за 658 мање него годину раније.

- Лани је отворено 1.400 фирми, док је њих 87 одјављено. У истом периоду регистровано је 3.146 предузетничких радњи, а дерегистровано четири пута мање - рекли су у Пореској управи. Додали су да је највише отворених и затворених фирми и предузетничких радњи било на подручју Бањалуке, гдје је укупно регистровано 1.072, а одјављено 207 пореских обвезника.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јован Братић истиче да су до пада броја новоотворених занатских радњи довели економска криза и одлив квалификоване радне снаге.

- Осим тога, прошле године много предузетника у РС се пререгистровало у фирме због немогућности увоза репроматеријала и извоза својих производа. Међутим, након шест мјесеци борбе поново смо успјели да омогућимо увоз и извоз - рекао је Братић.

Додао је да се у сезони највише отварају и затварају грађевинско-предузетничке радње, као оне које се баве уличном продајом, јер већина њих зими нема интереса да ради.

Као разлог све мањег броја новоотворених фирми и предузетничких радњи у РС економски аналитичар Зоран Павловић наводи неповољну пословну климу.

- Практично имамо сиромашно тржиште, тако да немамо могућност да продамо робу домаћим купцима, јер немају новца у својим кућним буџетима. Осим тога, ми нисмо ништа учинили да бисмо имали бољу пословну климу - рекао је Павловић.

Додао је да је пословни амбијент у БиХ потпуно неинтересантан за било којег инвеститора.

- Неопходно је стабилизовати политичке прилике, затим фаворизовати производне капацитете и буџетски подржати све кредите за ново запошљавање - рекао је Павловић и нагласио да без тога нема напретка.

ФБиХ

У ФБиХ у посљедње три године угашене су 13.104 фирме, занатске и трговачке радње у којима је радило на десетине радника. Затворено је 2.359 фирми и 11.160 занатских радњи и трговина. Прошле године са радом је престало 590 правних и 3.518 физичких лица, а у јануару ове године угашена су 154 мала, средња и велика предузећа.

2016. ГОДИНА

* Регистровано 1.400 правних лица и 3.146 предузетника

* Одјављено 87 правних лица и 740 предузетника

2015. ГОДИНА

* Регистрована 1.504 правна лица и 3.774 предузетника

* Одјављено 189 правних лица и 1.296 предузетника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана