Сукоб осигурања због дампинга

Жељка Кокот
Сукоб осигурања због дампинга

Бањалука - Осигуравајуће куће којима је крајем прошле године изречена јавна опомена због коришћења дампинг цијена истичу да нису мијењале правила пословања и наводе да су оптужбе нетачне, док у Удружењу осигуравајућих друштава РС кажу да је став већине њихових чланова непромијењен и да је стицање великог премијског раста плод нижих цијена полиса.

Почетком октобра у РС је ступио на снагу Закон о обавезном осигурању у саобраћају којим су дефинисане јединствене тарифе којих се морају придржавати сва осигуравајућа друштва. Извјештаји са терена и подаци о броју регистрованих возила у прва два мјесеца након ступања закона на снагу навели су Удружење осигуравајућих друштава да посумња у могуће нерегуларности на тржишту, послије чега су изречене јавне опомене "Еурохерц осигурању", "Дунав осигурању", "Уника осигурању" и "Гарант осигурању".

Директор бањалучке пословнице "Еурохерц осигурања" Дарио Миладиновић каже да ни у једном записнику о стању на терену није наведено да су учествовали у рушењу премијског система.

- Остварујемо континуирани раст премије и тржишног учешћа од оснивања, а он се заснива на континуираним улагањима у инфраструктуру, отварању пословница и запошљавању стручних сарадника - каже Миладиновић и додаје да раст премије не може бити валидан параметар за утврђивање доприноса нарушавању премијског система.

Директор "Дунав осигурања" Бањалука Стево Аничић је истакао да се залажу за строго поштовање премијског система и да су оптужбе на њихов рачун потпуно неосноване.

- Раст премије нам је донијела нова организација, нови начин награђивања радника и отварање филијала у Бијељини и Палама. Нема говора о дампингу - казао је Аничић.

Директор "Уника осигурања" Сарајево Сенада Олевић је рекао да су закључци Удружења осигуравајућих друштава РС непринципијелни, произвољни, паушални и некоректни.

- Изношењем неутемељених тврдњи о нелојалној конкуренцији без икаквих доказа, анализа и стварних података о кретању и расту премије осигурања и учешћу на тржишту наноси штету чланицама Удружења и осигураницима. Раст премије од осигурања од аутоодговорности "Уника осигурања" у РС апсолутно је занемарљив у односу на раст укупне тржишне премије и на далеко виши раст премије других друштава која нису опоменута да врше дампинг - истакла је Олевићева.

Коментар из "Гарант осигурања" нисмо успјели да добијемо.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да су у дампинг посумњали након поређења броја продатих полиса у периоду од ступања на снагу поменутог закона почетком октобра до 15. децембра прошле године са истим периодом 2014. године.

- У међувремену је одржано неколико сједница Скупштине удружења, на којима су поменута друштва демантовала наводе о дампингу, али став већине чланова удружења је остао непромијењен и сматрамо да је премијски раст остварен само захваљујући нижим цијенама - каже Дурмић.

Број регистрованих возила у октобру

2015. 2014.

"Дунав осигурање"      4.037 2.486

"Еурохерц осигурање"          1.156 1.057

"Гарант осигурање"     910    732

"Уника осигурање"      431    424

Број регистрованих возила у новембру

2015. 2014.

"Дунав осигурање"      2.904 1.959

"Еурохерц осигурање"          1.050 802

"Гарант осигурање"     865    623

"Уника осигурање"      715    407

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана