Судији истекао рок за уплату милиона за некретнине Медицинске електронике

Маријана Миљић
Судији истекао рок за уплату милиона за некретнине Медицинске електронике

Бањалука - Боксерски судија из Бањалуке Здравко Милојевић, који је понудио 3,2 милиона марака за два објекта бањалучке "Медицинске електронике", није у предвиђеном року уплатио понуђени износ, због чега је затражио да му буде продужено вријеме за уплату.

На лицитацији, која је одржана 4. октобра, Милојевићев син Огњен понудио је за два објекта "Медицинске електронике" марку више од 3,2 милиона за колико су биле понуђене некретнине. Рок за уплату истекао је јуче, а стечајни управник "Медицинске електронике" Лазо Томић и Милојевић су потврдили да он није испоштован.

- Новац није уплаћен. Милојевић нас је обавијестио да у предвиђеном року неће уплатити излицитирани износ. О продужењу рока одлучићемо у сарадњи са судом. Добро би било да буде продужен рок, јер бисмо у супротном морали све да радимо испочетка, а то захтијева и додатне трошкове - казао је Томић и појаснио да је рок за уплату новца био 5. новембар, али да је због викенда помјерен за дан.

Милојевић је прије одржавања лицитације платио депозит, а у року од мјесец од дана њеног одржавања требало је да уплати и излицитирани износ за купљене некретнине.

- Обавијестили смо Томића да нећемо испоштовати рокове. При крају смо процедуре за обезбјеђивање новца, али су нас у томе кочиле банкарске процедуре. У вријеме лицитације смо имали обезбијеђен већи дио новца, али због компликованих банкарских процедура још нисмо успјели обезбиједити преостали износ из једног фонда из иностранства. Очекујемо да нам буде продужен рок за уплату, јер је све ствар техничких процедура - навео је Милојевић и додао да би до краја седмице требало да имају преостали новац који су понудили за "Медицинску електронику".

Стечај у "Медицинској електроници", коју је потресло више афера, покренут је у јулу 2010. године. У марту 2010. године на основу налога тадашњег Специјалног тужилаштва РС похапшено је више челника Инвестиционо-развојне банке РС, сувласника и директора "Медицинске електронике" због сумње да су манипулисали акцијама и ширили лажне информације како би бизнисмену из Бањалуке Мили Радишићу омогућили јефтино преузимање државног капитала и тиме оштетили буџет РС за милионски износ. Пресудом Врховног суда РС из 2014. године Радишић је осуђен на три године затвора због манипулација акцијама "Медицинске електронике". Том пресудом је поништен и уговор којим је Радишић купио акције овог предузећа.

Сувласници

Власници просторија у централној згради "Медицинске електронике" су и "Триглав осигурање", Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) и Комисија за хартије од вриједности РС, док у другој канцеларије има Адико банка.

- Постоје приче да Здравко Милојевић намјерава да просторије које ће купити претвори у бањско-рекреативни центар. То не би било у реду ни према нашим клијентима, који нам свакодневно долазе, ни према нама - казали су радници из "Медицинске електронике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана