Субвенције само за одговорне послодавце

Данијела Стоканић
Субвенције само за одговорне послодавце

Бањалука - Реализација пројеката запошљавања и самозапошљавања у РС, кроз које ће посао добити око 3.300 људи, допринијеће смањењу незапослености и стабилнијем реалном сектору, а самим тим и развоју економије, поручили су послодавци и економисти.

За реализацију пројеката запошљавања и самозапошљавања у привреди, као и приправника и старијих од 45 година Влада РС планира да издвоји 15,1 милион КМ, што је готово двоструко више него лани. Јавни позив послодавцима и незапосленим лицима за коришћење новца по овим пројектима, који је расписан јуче, отворен је до 3. јуна.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да је Влада РС, упркос тешкој ситуацији, нашла начин да издвоји новац за ново запошљавање.

- Реализација ових пројеката допринијеће смањењу броја незапослених. Осим тога, без улагања у реални сектор и ново запошљавање нема напретка - навео је Шкребић.

Он је нагласио да је потребно направити анализу и размотрити ефекте коришћења новца од Владе РС.

- Треба подржати само оне послодавце који су редовно плаћали порез и доприносе и који су увећали број запослених, односно оне који намјенски троше добијени новац од Владе - рекао је Шкребић. Додао је да је садашњи начин расподјеле новца за запошљавање и самозапошљавање често злоупотребљаван.

- Због тога ћемо инсистирати на досљедности контроле утрошеног новца - рекао је Шкребић.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да је самим повећањем новца за запошљавање и самозапошљавање остварен помак у економији.

- Захваљујући увећаном износу ове године запослење би могло наћи много више људи него лани. Међутим, нисам сигуран да је сав тај новац обезбијеђен и да ће у догледно вријеме бити исплаћен - истакао је Павловић.

У Савезу синдиката РС истичу да је посебно важно запошљавање старијих од 45 година, којих на евиденцији Завода за запошљавање има много.

- Због тога смо Заводу за запошљавање дали зелено свјетло да новцем, који у највећем дијелу издвајају радници РС уплаћујући доприносе за незапосленост, буде обезбијеђен посао и за популацију старију од 45 година - рекла је генерални секретар Савеза синдиката РС Велка

Пројекти

Највише новца ове године биће издвојено за запошљавање у привреди и то 6,1 милина КМ. Милион марака мање планирано је за запошљавање приправника, док је за запошљавање и самозапошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида планирано 2,6 милиона марака. Најмање новца, односно 1,4 милиона КМ издвојено је за запошљавање старијих од 45 година.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана