Страни капитал заобилази БиХ

Жељка Домазет
Страни капитал заобилази БиХ

Сарајево - Члан Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламента БиХ Никола Шпирић упозорио је јуче да је дошло до значајног пада улагања у БиХ када је ријеч о директним страним инвестицијама наводећи да власт мора да обезбиједи амбијент за њихов раст.

Према информацији о директним страним инвестицијама у БиХ пристиглим током прошле године, коју је јуче требало да разматра ова комисија, директна страна улагања у 2015. су износила 473 милиона марака, што представља пад за чак 267 милиона у односу на претходну годину. Тиме је неутралисан раст директних страних инвестиција у 2014. од 66,3 одсто у односу на 2013. годину.

- Већина ино-инвестиција у БиХ послије рата нису нова улагања и углавном су била везана за приватизацију. Жао ми је што постоји пад ино-инвестиција и иако не мислим да су оне саме довољне да обезбиједе економски раст и развој, сматрам да су један од битних фактора. Ако имамо извјештај извана да БиХ сваким даном напредује, а све параметре у обрнутом смјеру, онда неко неког лаже - рекао је Шпирић након што је због недостатка кворума отказана сједница комисије.

Шпирић је истакао да је пад инвестиција питање за парламентарну већину на нивоу БиХ.

- Откако су дошли, постоји пад страних инвестиција. Ако им инвеститори вјерују и ако су направили амбијент, онда би инвестиције требало да расту. Парламентарна већина треба да обезбиједи атмосферу за раст инвестиција, а обезбиједила је за пад. Ето добре парламентарне већине, ето добре власти и рада у интересу грађана, а све је под наводницима у реду - рекао је Шпирић.

Предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Шемсудин Мехмедовић сматра да су страни инвеститори и њихов капитал плашљива животиња која иде тамо гдје је сигурно да ће уложени новац бити оплођен.

- Опозиција чини све да дестабилизује амбијент и због тога имамо пад директних страних инвестиција - каже Мехмедовић.

Према подацима Централне банке БиХ наведеним у информацији коју је комисији доставио Савјет министара БиХ, укупне директне инвестиције од 1994. до 2014. године износиле су 11,643 милијарде марака. Највише капитала у БиХ је стигло из Аустрије, Србије, Хрватске, Русије и Словеније, а најзначајнија улагања била су у производњу, банкарство, телекомуникације и трговину. Рекордни прилив инвестиција у посљедњој деценији био је у 2007. години када је стигло 2,6 милијарди марака.

Кворум

Сједница Комисије за спољну трговину и царине није одржана јер су се од девет чланова појавила само четири.

- Евидентно је да не постоји већина. Људи неће да раде. Парламент БиХ не засједа два, Парламент ФБиХ четири мјесеца, а извјештај је позитиван. Хајде да не засједамо никако ако ће нам бити добро - рекао је Шпирић.

Шемсудин Мехмедовић је казао да се ради о чистој неодговорности посланика.

Директна страна улагања (милиона КМ)

2006. - 865

2007. - 2.600

2008. - 1.337

2009. - 352

2010. - 600

2011. - 699

2012. - 601

2013. - 445

2014. - 740

2015. - 473

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана