Странцима враћено 3,34 милиона марака

Данијела Бајић
Странцима враћено 3,34 милиона марака

БАЊАЛУКА - Да комшије и даље радо шопингују у БиХ потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ према којима је за четири мјесеца ове године страним држављанима одобрен поврат 3,34 милиона марака ПДВ-а, што је за готово пола милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима УИО БиХ, од јануара до краја априла ове године странци су у БиХ пазарили робу у вриједности од 23,02 милиона КМ, за шта је пристигло 76.405 захтјева за поврат ПДВ-а.

У истом периоду прошле године, УИО БиХ је запримио 68.355 захтјева за поврат ПДВ-а за купљену робу у вриједности од 20,09 милиона КМ и странцима је у то име враћено 2,92 милиона марака.

 - У БиХ су највише куповали грађани сусједних земаља, односно држављани Србије, Хрватске и Црне Горе, а најчешће је у питању била роба широке потрошње - казала су за “Глас Српске” у УИО БиХ.

Економиста Марко Ђого истиче да су вриједности робе купљене и број захтјева за поврат ПДВ-а и даље на ниском нивоу имајући у виду колико је БиХ отворена, те колика је разлика у стопи ПДВ-а у односу на примјер на Хрватску.

-  Највећи дио поврата отпада на сјевер БиХ гдје становници Хрватске прелазе границу и купују овдје како би добили дио новца назад. Та процедура уопште није компликована, из личног искуства могу то да тврдим. Кад год се нађем у, примјера ради, Хрватској и потрошим нешто више новца обавезно затражим поврат ПДВ-а. Није то неки велики новац, али опет добро дође - казао је Ђого.

Предсједница Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежана Шешлија истакла је за “Глас” да су цијене у домаћим трговинама углавном ниже у односу на регион због чега се све више странаца, посебно држављана сусједних земаља, опредјељује за куповину у БиХ.

- Познато је да пограничне општине профитирају од комшија који често пазаре у нашим маркетима. То су показатељи и да је та роба широке потрошње код нас можда за нијансу јефтинија него у сусједним земљама, иако у посљедње вријеме статистика показује да су цијене појединих производа у БиХ више и до пола евра у односу на, рецимо, Словенију - казала је Шешлија и додала да је за овдашње трговине добро што има купаца из региона.

Међутим, Шешлија сматра да БиХ нема неке претјеране користи од тих купаца, јер, како каже, марже нису толико велике да могу да покрију трошкове, а БиХ повратом ПДВ-а остаје без својих прихода.

Право

У УИО истичу да право на поврат ПДВ-а имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ и то на добра која купе у нашој земљи и иста изнесу изван царинског подручја БиХ. Право на поврат ПДВ-а се не односи на изнесена минерална уља, алкохол и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана