Штедише вјерне традицији упркос нижим приносима

Жељка Кокот
Штедише вјерне традицији упркос нижим приносима

Бањалука - Банке суверено држе примат на пољу штедње у Српској, а осигуравајуће куће због неразвијене културе међу становништвом тешко освајају повјерење иако у многим случајевима нуде више приносе.

Иако изразито ниске каматне стопе на штедњу у банкама дају предност осигуравајућим кућама да привуку клијенте са вишком капитала, они се радије одлучују за традиционалну штедњу. Дугогодишња традиција и већи степен повјерења у банкарски сектор тешко се могу промијенити преко ноћи па ће, према свему судећи, структура штедње у Српској остати без већих промјена.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да полиса животног осигурања, поред примарне функције која се огледа у заштити живота, обезбјеђује и значајне приносе, чиме се њена предност у односу на класични банкарски депозит удвостручује.

- Доживљењем полисе животног осигурања осигуранику је загарантован износ који је улагао током живота плус очекивана добит чији се износ не може тачно утврдити - каже Дурмић и додаје да полиса кумулативно има више предности јер, поред заштите живота и здравља, обезбјеђује приносе у виду штедње.

Улагање у хартије од вриједности још се своди на директну куповину јер се инвестициони фондови у Српској налазе у процесу прилагођавања новој законској регулативи којом им је дат рок од три године да из затвореног пређу у отворени облик. То у пракси значи да још не постоји могућност директног улагања у фондове који су још затвореног типа, али увијек остаје могућност директне куповине хартија од вриједности које могу да обезбиједе добре приносе.

Директор Друштва за управљање инвестиционим фондовима ВИБ из Бањалуке Владан Јовић сматра да ће се улагања у поједине фондове након отварања заиста исплатити и да ће се добар дио капитала акумулираног у банкама преселити на тржиште хартија од вриједности.

- Још је рано о томе говорити, али мислим да ће се у доброј мјери ситуација знатно измијенити јер улагање у хартије од вриједности, осим вишег приноса, обезбјеђује и додатну предност у виду диверзификације ризика. Куповином више различитих хартија од вриједности, од акција до обвезница, могуће је обезбиједити оптималну комбинацију која обезбјеђује добре приносе са умјереним ризиком - сматра Јовић.

Становништво би у догледно вријеме могло имати још једну опцију за улагање вишка новца, јер би ове године РС требало да добије први добровољни пензијски фонд, о чијем оснивању преговарају Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој и словеначки фонд Скупна покојнинска дружба. И у ПРЕФ-у истичу да су суочени са ефектима пада каматне стопе на банкарске депозите.

- Имајући у виду да се дио имовине ПРЕФ-а још налази у банкарским депозитима, можемо потврдити да је претходних година евидентан континуиран пад каматних стопа на банкарске депозите. За физичка и правна лица која орочавају новац у банкама то значи мањи приход од камата на банкарске депозите, али, с друге стране, то се може посматрати и као позитиван тренд имајући у виду да долази и до пада камата на кредите које банке пласирају грађанима и привреди - каже извршни директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Саша Стевановић.

Каматне стопе на банкарске депозите

Просјечна каматна стопа на орочене депозите у банкама у Српској износила је на крају трећег квартала 2015. године 2,29 одсто и знатно је смањена у односу на исти период 2014. када је износила 2,49 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана