Штедише Банке Српске похрлиле на шалтере

Жељка Кокот, дописници
Штедише Банке Српске похрлиле на шалтере

Бањалука - Прва исплата новца који је мјесецима био блокиран у Банци Српске након што је у њој уведена привремена управа почела је јуче на шалтерима Уникредит банке.

Услови за исплату депозита стечени су након што је недавно Банци Српске одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације. Сви који су у Банци Српске имали до 50.000 марака добиће цијели износ плус камате, јер за те износе гарантује Агенција за осигурање депозита БиХ. Клијенти са већим износима мораће да сачекају продају имовине банке и наплату кредита, а њима ће бити исплаћен износ у складу са расположивом количином новца.

Исплата новца клијентима који су у Банци Српске имали до 50.000 КМ почела је у 36 филијала Уникредит банке широм Српске. Према подацима Уникредит банке, до 12 часова уштеђевину су подигла 422 депонента, којима је исплаћено нешто више од три милиона КМ. Уникредит банка је спремно дочекала почетак исплате штедиша, који су већ од осам часова долазили у најближу филијалу према унапријед направљеном распореду. Свих 14.100 депонената који су у Банци Српске имали осигурану штедњу до 50.000 КМ добили су прошле седмице на кућну адресу обавјештење о термину и адреси филијале у којој ће им бити исплаћен новац, а да би биле избјегнуте гужве, исплата је организована по абецедном реду. Обезбијеђене су и четири телефонске инфо-линије путем којих штедише могу добити информације уколико имају било какве недоумице или не могу доћи по новац у заказаном термину.

У главној филијали Уникредит банке у Бањалуци затекли смо двадесетак штедиша које је особље дочекивало на пријемним мјестима и упућивало на шалтер. Портпарол Уникредит банке Марина Марјановић-Ступар каже да исплата протиче без најмањег проблема.

- Исплату вршимо на два редовна шалтера који су посебно означени, а организовали смо и два додатна исплатна мјеста како бисмо осигурали нормално циркулисање депонената, али и да не би били угрожени наши стални клијенти - каже Марјановић-Ступар и наглашава да је планирано да у року од седам дана буду исплаћени сви депоненти.

Један од штедиша није скривао задовољство што је коначно добио свој новац.

- Чекао сам око пола сата, али то није страшно. Све протиче без проблема. Нисам задовољан само односом који је према нама показала Банка Српске - каже он.

У приједорској филијали Уникредит банке била је већа гужва него уобичајено, али штедише, ипак, нису дуго чекале на новац.

- Веома сам задовољан, особље је љубазно. Добио сам све што сам имао на рачуну Банке Српске и то је најважније - казао је један од Приједорчана.

Веће гужве није било у Добоју.

- Од Агенције за осигурање депозита сам добила позив када требам доћи и обавјештење која документа су ми потребна како бих подигла новац. Нисам много бринула за новац, јер сам имала мали износ и знала сам да је осигуран - казала је једна Добојка.

Међу 14.100 штедиша који ће бити исплаћени налази се и 3.500 депонената из ФБиХ који су били клијенти бивше Уна банке коју је приватизовала некадашња Балкан инвестмент банка, на чијим темељима је настала Банка Српске. Они су распоређени у пословнице Уникредит банке у Бањалуци, Приједору, Новом Граду и Мркоњић Граду. Неколико штедиша из Санског Моста затекли смо у Бањалуци. Кажу да су дуго путовали, али да им пут није тешко пао јер су дошли по новац који је дуго времена био заробљен.

- Добили смо обавјештење да дођемо овдје и јако смо задовољни услугом. Боље икад него никад добити свој новац - скоро углас говоре штедише из Санског Моста.

У Банци Српске је остало 149,5 милиона марака депозита, а на депоненте који су имали износе до 50.000 КМ односи се око 55 милиона.

Депоненти Банке Српске за које је почела исплата

14.100 - укупан број

10.600 - РС

3.500 - ФБиХ

55 милиона - износ којим располажу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана