Стечај крај за „Хипо лизинг“

Маријана Миљић
Стечај крај за „Хипо лизинг“

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци обуставио је ликвидациони и покренуо стечајни поступак над „Хипо Алпе Адрија лизингом“ - једином лизинг кућом чије је сједиште у Српској.

Тржиште лизинга у РС шест година налази се у константном паду и након гашења „Хипо Алпе Адрија лизинга“ на њему остају једино испоставе лизинг кућа из ФБиХ. Због неисплативог пословања остале лизинг куће чије је сједиште било у РС одавно су ставиле кључ у браву.

Суд је за стечајног управника „Хипо Алпе Адрија лизинга“ именовао Гојка Ескића из Бањалуке. Повјериоци су позвани да пријаве своја потраживања у року од мјесец, а дужници да потраживања измире без даљег одгађања. Потраживања повјерилаца биће испитана на рочишту заказаном за 2. фебруар и донесена одлука о даљем току стечајног поступка.

Хипо Алпе Адрија банка, која од половине прошле године и промјене власника послује под новим називом Адико банка, поднијела је 7. априла ове године приједлог за покретање ликвидационог поступка над „Хипо Алпе Адрија лизингом“. Ликвидациони поступак је отворен 7. септембра, а до тада је у лизинг кући био запослен један радник.

У извјештају ликвидационог управника наведено је да је „Хипо Алпе Адрија лизинг“ измирио све обавезе, а да још води два спора. Спор су покренули против месне индустрије „Гузијан Пасускуро“ из Лакташа због неизмирених обавеза од 46.485 марака. Други се односи на „СТМ компани“ из Живиница због неисплаћених обавеза од 210.000 КМ.

Против „Хипо Алпе Адрија лизинга“ тужбу је у августу поднијело предузеће „Велдекс“ из Бановића, а вриједност спора износи 50.000 КМ. „Велдекс“ је поднио тужбу јер сматра да је претрпио штету усљед блокаде жиро-рачуна за којом је „Хипо Алпе Адрија лизинг“ посегао због неизмирених обавеза.

У Адико банци истичу да су у складу са стратегијом реструктурирања пословања одлучили да ставе фокус на примарне пословне активности.

- Лизинг није био у тим приоритетима, због чега смо одлучили да постепено изађемо из те дјелатности. Већ дуже вријеме „Хипо Алпе Адрија лизинг“ не обавља своју примарну дјелатност, осим активности које су потребне за спровођење ликвидације. Предузето је низ активности како би овај процес био успјешно окончан. У том контексту треба посматрати и ликвидациони поступак који је власник својевољно покренуо у надлежном суду након што је регулисао обавезе друштва и односе са клијентима - казали су у Адико банци.

Оснивање

Хипо Алпе Адрија банка је основала „Хипо Алпе Адрија лизинг“ 2011. године, а оснивачки капитал износио је 2,97 милиона КМ. Основна дјелатност друштва је била пружање финансијског и оперативног лизинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана