Српска остаје без радне снаге

Маријана Миљић

Бањалука - На тржишту рада РС број радно способних становника до краја 2021. године биће смањен за 59.000 особа због миграција и негативног природног прираштаја, што ће се негативно одразити на економију Српске.

Пројекције које буде забринутост изнесене су у анализи тржишта рада која је обухватила период од 2016. до 2021. године. Она је јуче разматрана на округлом столу који је организовала Унија удружења послодаваца РС како би указала на негативне трендове на тржишту рада.

Анализа показује да је број радно способног становништва у посљедњих десет година смањен за 79.000 особа - са 964.000 из 2006. на 885.000 у 2015. години.

- Тренд пада броја радно способних становника биће настављен јер неће бити значајнијих промјена које би утицале на његово заустављање. У 2016. години имали смо 867.000 радно способних, а та бројка биће сведена на 808.000 у 2021. години - наведено је у анализи.

Негативан природни прираштај и миграције утицаће на то да број дјеце узраста до 15 година до краја 2021. буде смањен за 34.000, а он је у протеклих десет година већ пао за чак 70.000.

- РС је 2006. имала 205.000 дјеце до 15 година живота, а та бројка 2015. године сведена је на 135.000. Главни разлог за тај пад су негативан природни прираштај и миграције, што доводи и до смањења радне снаге и људског капитала у земљи - наведено је у анализи.

Због миграционог одлива, РС губи значајан број младе радно способне популације, а према подацима Евростата, за шест година се 92.638 особа преселило из БиХ у земље ЕУ.

- Грађани су најчешће одлазили у Њемачку, Словенију, Аустрију, Италију и Хрватску. Број оних који се исељавају расте. Ријеч је о легалним миграцијама гдје људи добијају боравишне дозволе и укључују се у формални сектор - наведено је у анализи.

Њен аутор Стево Пуцар каже да се РС суочава са великим економским и демографским изазовима.

- Главни разлози што РС има пад броја радно способног становништва и смањење понуде су негативан природни прираштај и миграције. С друге стране, тражња за радном снагом расте. Имамо вишак неквалификованих, али велику потребу за квалификованом радном снагом - рекао је Пуцар.

Послодавци кажу да се све чешће сусрећу са недостатком радне снаге, посебно квалификоване за које има посла.

- Одлив радне снаге биће и даље присутан јер ми не можемо обезбиједити оно што могу послодавци у земљама ЕУ. Међутим, можемо много тога урадити да тај проблем ублажимо, од реформе образовања до измјене низа закона и смањења опорезивања рада - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

У Савезу синдиката РС истичу да су несигуран посао и ниска плата основни разлог што млади пакују кофере.

- Главни разлог њиховог одласка је што са платом не могу приуште пристојан живот - казала је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истиче да треба тражити начин да бисмо задржали младе људе. Он је истакао да је озбиљан проблем политичка нестабилност, која је основна претпоставка за економски развој и улагање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана