Шљиве и корнишони пропадају на граници са Хрватском

Милијана Латиновић
Шљиве и корнишони пропадају на граници са Хрватском

БАЊАЛУКА - Хрватска и даље нема слуха за произвођаче и извознике из БиХ, који апелују да радно вријеме фитосанитарних инспектора на граници буде продужено, због чега више од 30 камиона са свјежим корнишонима и шљивама стоји на прелазу у Градишци и питање је да ли ће роба у исправном стању стићи до купаца.

Проблем је, као и лани, настао јер је Хрватска у јеку пољопривредне сезоне скратила радно вријеме својих санитарних инспектора, који раде само од седам до 15 часова, због чега роба предуго чека на граници.

Да су већ сада у озбиљним проблемима и произвођачи и извозници, јуче су упозорили из Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Тузланског кантона, нагласивши да камиони и по два дана остају на граници.

- Због тога долази до калирања производа, наши извозници не могу да испоштују термине испоруке, што их доводи у опасност од отказивања уговора - рекао је секретар тог удружења Суад Селимовић, додавши да су појединим фирмама купци рекли да ће им одбити 20 одсто од фактуре због тога што нису испоштовали рок испоруке. Подсјетио је да је Хрватска најавила да ће продужити радно вријеме и увести рад суботом када буде више од 20 камиона на граници, али то још нису учинили.

- Људи не знају шта да раде, неки крећу преко Мађарске, што је за око 300 километара даља рута - казао је Селимовић и поручио да је могућа и блокада граничног прелаза ако проблем ускоро не буде ријешен.

Да су произвођачи у озбиљним проблемима, сагласан је и предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић, који је за “Глас Српске” рекао да произвођачи већ сада трпе штету јер берба шљиве увелико траје.

- Боље ће нам бити да се окренемо и вратимо са границе, па да се сналазимо како да продамо воће и поврће док је још доброг квалитета. Будемо ли чекали на граници сатима, само ћемо гомилати губитке - казао је Дојчиновић и нагласио да ће произвођачи тражити састанак са надлежнима како би нашли разумно рјешење за овај проблем.

Рјешавање овог проблема прије седам дана затражио је и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац. Он је од Мјешовите комисије за праћење Уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске затражио да уважи ставове извозно оријентисаних пољопривредника из Српске и ФБиХ у вези са могућношћу продужења радног времена фитосанитарних инспектора и дефинисањем граничних прелаза на којима се може вршити извоз.

Прелази

Одлуком хрватске стране за извоз производа из БиХ намијењена су само два гранична прелаза, Градишка - Стара Градишка и Бијача - Нова Села, што додатно отежава пласман на тржиште ЕУ. Домаћи пољопривредници траже да се за те намјене отворе сви гранични прелази у складу са постојећим уговором између БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана