Скупе сушаре муче воћаре у Српској

Жељка Кокот
Скупе сушаре муче воћаре у Српској

Бањалука - Воћари у РС су заинтересовани за производњу сувог воћа за које постоји и тржиште, али она није заживјела због скупих постројења и опреме коју је потребно набавити и јаке увозне конкуренције.

Производња сушеног воћа је много профитабилнија од узгоја свјежег, али се само мали број одважних мајевичких воћара одважио на тај искорак. Углавном се баве сушењем шљиве која представља најпогоднију врсту воћа за тај вид производње. Због мале домаће производње тржиште Српске снабдијева се из увоза, док су мале количине домаћег сушеног воћа базиране на пласман у Њемачку гдје постоји сигурно тржиште за извоз сувих шљива током цијеле године.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су домаћи произвођачи заинтересовани за масовније сушење воћа,  али да разлоге малог обима производње треба тражити у скупој опреми за чију је набавку потребно издојити минимално 20.000 марака.

- Цијене постројења за сушење варирају у зависности од капацитета и од модела сушаре, односно од врсте горива која се користи за процес сушења. Један воћар би требао да издвоји у просјеку око 20.000 марака док би за инсталирање производних капацитета за удружену масовну производњу за ино-тржиште требало неколико стотина хиљада КМ - каже Дојчиновић и додаје да би проблем био рјешив ако би се воћари који производе мале количине удруживали ради заједничког наступа на већим страним тржиштима.

Један од пионира у овој области на домаћем тржишту је Пољопривредна задруга "Агројапра" из Козарске Дубице у којој је 2005. године покренута производња сувих шљива, а од 2010. производе и чипс од сушене јабуке. Директор задруге Нада Нешковић-Раилић каже да годишње осуше око четири тоне сирове шљиве, док 1,5 тона јабуке прераде у чипс.

- Производња је базирана на домаће тржиште. Имали смо понуде за извоз у Аустрију и Њемачку, али су наше цијене биле превисоке јер велике количине шљиве из увоза поскупљују нашу производњу - каже Нешковић-Раилић и наглашава да је неопходно регулисање тржишта и спречавање слободног увоза великих количина, јер би на тај начин произвођачи могли повећавати обим производње чиме би и цијене биле ниже.

Субвенције

Проблеми воћара познати су и ресорном министарству коме су се обраћали за помоћ неколико пута у току посљедње двије године захтијевајући одобравање субвенција ради набавке постројења за сушење воћа. Драгоја Дојчиновић каже да би тај проблем требао бити ријешен током године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана