Шећерану не жели нико ни упола цијене

Маријана Миљић
Шећерану не жели нико ни упола цијене

Бијељина - Трећи покушај продаје имовине бијељинске "Шећеране", која је понуђена за 11,87 милиона марака, пропао је јуче јер поново није било заинтересованих купаца.

Цијена имовине "Шећеране" је на јучерашњој лицитацији била преполовљена у односу на прву када је понуђена за 23,74 милиона марака. Након што нико није био заинтересован за куповину имовине на првој лицитацији, услиједила је друга, која је доживјела исти епилог. На другој лицитацији вриједност имовине била је умањена за 30 одсто, односно 16,50 милиона КМ.

- Иако је вриједност имовине преполовљена, поново се нико није појавио на лицитацији. О даљој судбини имовине "Шећеране" и начину њеног уновчавања одлучиће идућих дана Скупштина повјерилаца. За сада не знам да ли ће одлучити да вриједност имовине буде додатно умањена и поново понуђена на лицитацији - казао је стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић.

Представници вијетнамске компаније "Констракшн корпорејшн ЈСЦ" недавно су боравили у Влади РС и исказали интерес за куповину "Шећеране". Ђурђевић истиче да још нису добили ни писмо намјере ни понуду те компаније. И у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да ни на њихову адресу нису стигле нове информације од компаније из Вијетнама.

- Влада РС опредијељена је да "Шећерана" настави производњу и заврши у рукама купца који ће наставити њену дјелатност. Подржаћемо искључиво купце који су спремни да ревитализују "Шећерану" - навели су у Министарству пољопривреде.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године. "Шећерана" је Пореској управи крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потражује и предузеће "Агрокоп".

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

Имовина

Лазо Ђурђевић је на досадашњим лицитацијама продавао имовину фабрике у комплету, а ријеч је пословним и помоћним објектима и земљишту.

На лицитацијама је била понуђена и покретна имовина, односно опрема, резервни дијелови, алат, залихе сировина, потрошни материјал, сјемена и гориво.

Вриједност имовине "Шећеране" на лицитацијама

Прва           23,74 милиона КМ

Друга         16,50 милиона КМ

Трећа         11,87 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана