Сасјечена потрошња цигарета, плануо шверц

Марина Чигоја
Сасјечена потрошња цигарета, плануо шверц

Бањалука - Потрошња цигарета у БиХ смањена је у задњих пет година за више од 40 одсто, као посљедица увођења посебне акцизе и њеног константног раста, а истовремено је дошло до експанзије потрошње резаног дувана.

На алармантан тренд у дуванском сектору упозорило је Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. У извјештају посвећеном овој проблематици навели су да је увођење специфичне акцизе средином 2009. и њено константно повећавање првих година хармонизације акцизне политике БиХ са ЕУ донијело смањење потрошње цигарета од четири до осам одсто годишње. Међутим, већ 2012. пад потрошње опорезиваних цигарета је премашио 12 одсто, а у 2013. години 20 одсто.

- У петогодишњем периоду потрошња цигарета у БиХ је смањена за више од 40 одсто - наведено је у извјештају Одјељења за макроекономску анализу УИО.

Раст акцизе резултовао је сталним поскупљењем цигарета, због чега су се пушачи све више окретали резаном дувану. То је утицало на енормно повећање потрошње резаног дувана и процват црног тржишта.

- Посљедњих година забиљежен је снажан раст црног тржишта резаног дувана. Потрошња резаног дувана порасла је за 700 одсто - наведено је у извјештају Одјељења за макроекономску анализу УИО.

Преокрет до којег је дошло у посљедњих неколико година одразио се и на приходе које убире УИО. Увођење специфичне акцизе на цигарете првих година донијело је вртоглави раст прихода. Међутим, растући јаз у пореском оптерећењу цигарета и резаног дувана довео је до великог пада потрошње цигарета, преласка пушача на резани дуван и појаве црног тржишта. То је утицало на пад прихода, због чега је БиХ прошле године увела и специфичну акцизу на резани дуван, чиме је тај намет утростручен. Та мјера, ипак, није дала очекивани резултат, па се потрошња цигарета и приходи који је прате нису опоравили.

У Групацији произвођача, прерађивача и продаваца дувана и дуванских прерађевина при Спољнотрговинској комори БиХ су истакли да је високо акцизно оптерећење дуванских производа узроковало потражњу њихове замјене на илегалном тржишту.

- Дошло је до експлозије илегалног тржишта резаног дувана, које наноси директну штету буџету и свим компанијама које легално послују у области производње и прераде дувана. Тиме је легално тржиште дуванских производа смањено за 20 одсто - казали су у у овој групацији и навели да је хитно потребно смањити акцизе на цигарете, јер су оне највише у региону и наставити са сузбијањем црног тржишта резаног дувана.

Директор предузећа "Дуван" из Бијељине Светозар Михајловић каже да је повећање акциза на резани дуван био непромишљен потез власти, који је штетно утицао и на произвођаче и на прерађиваче и на државу.

- Та одлука је катастрофална за све у овом ланцу и сигурно је допринијела расту црног тржишта дувана - рекао је Михајловић и додао да су и подстицаји за производњу дувана веома мали.

Акцизе

42% малопродајне цијене износи пропорционална акциза на цигарете

1,05 КМ износи посебна акциза за паклицу од 20 комада цигарета

80 КМ по килограму износи акциза на дуван за пушење

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана