Сарајево бизнис форум: Политика мора да отвори пут капиталу

Жељка Домазет
Сарајево бизнис форум: Политика мора да отвори пут капиталу

Сарајево - Политика треба да створи амбијент и сруши баријере да би се економија развијала, а земље и привредници лакше сарађивали, оцијењено је јуче на отварању међународног "Сарајево бизнис форума".

Дводневни скуп који се одржава под мотом "Један регион, једна економија" окупио је велики број привредника и политичара из региона и свијета. На форум је стигла најбројнија делегација из Кине са 150 чланова, те велики број привредника и званичника из Индије, Малезије, Судијске Арабије, Катара, Кувајта, Турске и земаља региона. Фокус је стављен на развијање партнерства са кинеским инвеститорима, а на инвестиционој конференцији "Кина плус 16 земаља средње и југоисточне Европе" размијењена су искуства и представљени потенцијали. Учесници су изразили спремност за унапређење сарадње у првом реду у изградњи путне инфраструктуре, енергетици, пољопривреди  и туризму, али и подвукли да политика треба да створи амбијент и сруши баријере да би се економија развијала, а земље и привредници лакше сарађивали.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је да је "Сарајево бизнис форум" због сарадње с Кином отишао корак даље и надрастао регионални значај.

- Сарадња с Кином као економским генератором од глобалног значаја велика је шанса за све који се у њу укључе. БиХ већ данас може понудити много, имамо хидроенергетски потенцијал који је рангиран као осми по величини у Европи, резерве угља од око шест милијарди тона, два и по милиона хектара обрадиве земље и сектор туризма који је у сталном порасту - истакао је Изетбеговић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао је учеснике да инвестирају у БиХ.

- Власти у БиХ стоје вам на располагању да би успјешно реализовали своје идеје и довели до новог запошљавања - рекао је Звиздић наводећи бројне показатеље привредног раста и економског развоја БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су нови пројекти добродошли, јер БиХ није привукла довољно инвестиција.

- Већ сада се наговјештавају значајнији резултати, јер је потписан анекс уговора за енергетски блок "Тузла 7" у вриједности већој од 700 милиона евра - казао је Шаровић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је БиХ жељна инвестиција и да су људи спремни да више раде и стварају.

- Важно је присуство кинеских инвеститора који су заинтересовани за даљу сарадњу са регионом посебно у сектору енергетике и саобраћајне инфраструктуре.  Они су потврдили реноме доброг партнера градећи Термоелектрану "Станари", која је највећа инвестиција на Балкану посљедњих година - казао је Ђокић и додао да РС са кинеским партнером има потписан меморандум о сарадњи у изградњи другог блока Термоелектране "Гацко".

Вођа кинеске делегације Нинг Јизхе, који је министар и замјеник предсједника Комисије за развој и реформу у Влади Кине, изјавио је да сарадња његове земље са 16 држава централне и источне Европе представља нови пут ка успјеху.

- Балкан треба заједнички да ради на пројектима као једна регија, јер се ове земље налазе на вратима Истока - каже он.

Предсједник Исламске развојне банке Ахмад Мохамад Али истакао је да је БиХ нарочито добра за инвестирање у пољопривредном и енергетском сектору.

Организатори форума су ББИ банка и Савјет министара БиХ.

Србија и Хрватска

Министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да им је сарадња са сусједним земљама на првом мјесту.

- Стабилност Србије је важна јер је она креатор развоја целог региона - констатовао је Сертић.

Министар предузетништва Хрватске Дарко Хорват рекао је да је његова земља спремна да инвестира у БиХ, али да је услов стабилно инвестиционо окружење. Он је додао да су са РС започели билатералне разговоре да се крене у изградњу хидроелектране "Дубровник 2", а да са ФБиХ разговарају о изградњи аутопута на коридору 5Ц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана