Рудници на вађењу руда раде само за термоелектране

Жељка Кокот
Рудници на вађењу руда раде само за термоелектране

Бањалука - Рударство у Српској сведено је на вађење угља и лигнита за потребе рада термоелектрана, док пада обим експлоатације руде метала и камена.

У РС тренутно послују три рудника која угљем снабдијевају термоелектране у Станарима, Угљевику и Гацку, док се производња жељезне руде одвија у Руднику "Љубија" код Приједора. Стечајни поступак је средином маја ове године окончао експлоатацију мрког угља у Руднику "Миљевина" у Фочи. Само мјесец након што је запечаћена судбина фочанског рудника, у стечај је отишао и рудник "Сасе" из Сребренице. Он је, међутим, наставио производњу захваљујући предузећу "Грос" из Градишке које има експлоатациона права над рудним налазиштима.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је у првих осам мјесеци сектор вађења руда и камена смањио учинак за 2,5 одсто у односу на исти период лани.

- Раст производње од 9,7 одсто остварен је само у области вађења угља и лигнита, док су сектори вађења руда метала и осталих руда и камена подбацили за 18,2, односно 0,4 одсто у односу на исти период 2015. године - кажу у Републичком заводу за статистику.

Секретар Подручне привредне коморе Бањалука Александар Љубоја каже да осцилације у обиму производње руде и камена имају сезонски карактер, а евидентне су и промјене у тражњи за овим врстама руде.

- Ријеч је о берзанској роби чију цијену диктира страно тржиште. Експлоатацију камена у највећој мјери одређује обим инфраструктурних и грађевинских радова. Ближи се зима и крај сезоне земљаних радова за грађевинце, што ће увелико утицати на пад производње камена - каже Љубоја и наглашава да је експлоатација руде у Српској махом базирана на снабдијевање термоелектрана, док само мали дио производње жељезне руде одлази у извоз.

Економски аналитичар Горан Радивојац каже да су кинеске челичане прије три године изазвале поремећај који је довео до пада цијене челика на свјетском тржишту.

- По свему судећи, овај проблем ће потрајати. Рударство је базична грана производње на којој се не смије заснивати привредни развој. Производња рудника зависи од интензитета производње електричне енергије и обима радова у грађевинарству, односно од цијена челика на свјетском тржишту - каже Радивојац.

Запосленост

Подаци Републичког завода за статистику показују да је број радника у сектору вађења руде и камена у првих осам мјесеци ове године повећан за 0,4 одсто у односу на исти лањски период.

У области вађења угља и лигнита број радника је повећан за 0,5 одсто, док је запосленост у области вађења осталих руда и камена порасла за 4,7 одсто. Пад броја радника од један одсто забиљежен је у области вађења руда метала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана