РС продаје акције у 21 предузећу

Маријана Миљић
РС продаје акције у 21 предузећу

Бањалука - Влада РС у овој години планира да прода своје удјеле у 21 предузећу, показује план приватизације државног капитала, који је сачинила Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС.

Међу предузећима са листе за приватизацију налазе се четири која су у стоодстотном државном власништву - "Дрвна индустрија" из Власенице, "Нови мермери" из Шековића, "Нови ауто-дијелови" из Рудог и "Нова творница пречистача" из Рогатице. У плану приватизације, који је ИРБ РС прослиједила надлежним министарствима, налази се и "Нова Борја" из Теслића и "Нова Романија" са Сокоца, гдје Српска има 92,63, односно 70,46 одсто власништва.

Планом је обухваћен и Рудник жељезне руде "Љубија" из Приједора чија је продаја почела још прошле године, али је одлука о продаји за 64,9 одсто акција више пута одгађана због политичких несугласица. Потенцијалним купцима биће понуђене и акције Фабрике мотора за специјалне намјене из Источног Сарајева гдје РС има 52,50 одсто власничког удјела и "Крајинапетрола" Бањалука у којем је 42,2 одсто државног власништва.

У осталим предузећима обухваћеним планом приватизације удио РС је мањи од 30 одсто, а ријеч је о бањалучким предузећима "Централ турс", "Микроелектрана", Бањско-рекреативни центар "Шехер", "Сточар", "Чајавец мега" и  "Глас Српске". На продају ће бити понуђене и акције у предузећима "Млинпек" из Прњавора, "Развитак" из Бијељине, "Будућност" из Шамца, "Унионинвест" из Источног Сарајева, "Велепромет & РК" из Шамца и "Санатрон" из Новог Града.

Члан Удружења економиста РС  - SWOT Предраг Дудуковић рекао је да се Влада на продају одлучивала због мањка новца у буџету и чишћења свог портфеља.

- То је један од начина да дође до прилива новца у буџету због чега ће Влада настојати да у што већој мјери прода капитал у предузећима. Вјероватно ће атрактивнија предузећа и она која добро стоје одмах наћи купца, док ће акције осталих бити теже продати - каже Дудуковић и додаје да продаја може да донесе двоструку корист, односно новац у буџет и постављање предузећа на ноге.

Досадашња пракса показала је, међутим, да за предузећа која су остала неприватизована и у којима РС има мањинске удјеле нема превеликог интереса. Фондови којима управља ИРБ су самостално и у пакету са Пензијским резервним фондом РС константно нудили акције на продају, али су имали скроман учинак.

Мање проблема

Предраг Дудуковић очекује и да садашњи талас приватизације предузећа неће бити лош као онај послије рата.

- Добро знамо какве је резултате дала постратна приватизација, како се долазило до предузећа и за колико новца - казао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана