Робне марке цијеном руше надмоћ брендова

Жељка Кокот
Робне марке цијеном руше надмоћ брендова

Бањалука - Производи које лансирају сами трговачки ланци не разликују се по квалитету од истих брендираних артикала и због од 30 до 50 одсто ниже цијене све чешће налазе мјесто у корпама купаца.

Удио трговачких робних марки у промету константно расте, а очекује се да ће та тенденција бити настављена, јер купци при избору производа које ће пазарити углавном бирају јефтиније у складу са скромним кућним буџетима. Асортиман трговачких робних марки садржи велики број производа почевши од слаткиша, млијечних производа, кафе, сокова и месних прерађевина до непрехрамбеног асортимана попут детерџената и козметичких производа. Иако удружења потрошача сумњичаво гледају на квалитет ових производа, трговци тврде да то није тачно и да до разлике у цијени не долази због коришћења јефтинијих сировина.

- Артикли робне марке се од брендираних производа разликују само по амбалажи. У квалитету нема разлика, јер се провјерава квалитет како не би дошло до одступања - каже координатор развоја робне марке "Корт маркета" Бојан Ступар.

Цијена производа њихове робне марке нижа је од конкуренције у просјеку од 15 до 20 одсто, а Ступар објашњава да се разлика односи на транспортне и трошкове маркетинга.

- Ријеч је о трошковима које дистрибутери имају у својој калкулацији цијена, а њих нема у артиклима робних марки за које су и трошкови маркетинга незнатни - каже Ступар и додаје да позиција робних марки малопродајних ланаца постепено јача, јер оне знатно учествују у структури потрошачке корпе.

Продавница "ДМ" располаже са 21 сопственом робном марком, а цијена тих производа нижа је за око 50 одсто у односу на најпознатије брендове истог асортимана.

- Главни разлог је што као дио великог концерна остварујемо уштеде кроз економију обима које преносимо на цијену производа. На цијену значајно утичу и мањи трошкови промоције - кажу у овдашњој филијали њемачког ланца "ДМ".

Бенефит пословања унутар концерна огледа се и у јединственој производњи, што значи да се производи истог квалитета могу купити у свим земљама гдје има продајних мјеста.

- Правила производње и провјере квалитета су врло строга, а око 95 одсто производа производимо у Европи, што потврђује да се њихов квалитет не разликује од квалитета водећих маркираних производа - кажу у "ДМ-у" и додају да су истраживања показала да су производи "ДМ" робних марки врло атрактивни за купце па се неки од њих чак убрајају у најпродаваније на тржишту БиХ.

Разлози због којих су робне марке јефтиније

- нижи трошкови дистрибуције

- економија обима

- мањи трошкови маркетинга

- мања улагања у изглед амбалаже

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана