Рјеђе улазе у бизнис, али и из њега излазе

Жељка Кокот
Рјеђе улазе у бизнис, али и из њега излазе

Бањалука - У РС је током првих шест мјесеци ове године забиљежен благи пад броја новоотворених фирми и предузетничких радњи у односу на исти период лани, али је и број дерегистрованих пореских обвезника знатно смањен.

Тешки услови пословања главни су разлог због којег се становници Српске тешко одлучују на покретање сопственог бизниса. С друге стране, фирме муку муче са неликвидношћу због које газде неријетко одлучују и да ставе катанац на браву.

Подаци Пореске управе РС показују да је број регистрованих пореских обвезника у периоду од јануара до краја јуна ове године нешто мањи у односу на исти период лани.

- У првој половини ове године у Српској су отворене 793 фирме и 1.499 предузетничких радњи, док је у истом периоду лани регистрована 801 фирма и 1.696 занатских радњи - кажу у Пореској управи РС.

Највећи број новоотворених фирми забиљежен је у највећем граду Српске, гдје је за шест мјесеци регистровано 387 фирми и 631 предузетничка радња. На територији Добоја у истом периоду отворено је 107 фирми и 194 занатске радње, у Бијељини 78 фирми и 185 предузетничких радњи, док је на територији Приједора са радом почело 50 предузећа и 159 малих предузетничких радњи.

Тренд смањења броја отворених фирми пратио је и мањи број затворених радњи. Тако су током првих шест мјесеци одјављена 32 предузећа и 265 предузетничких радњи, док је у истом периоду лани са радом престало 106 фирми и 647 занатских радњи.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је број отворених привредних субјеката на задовољавајућем нивоу.

- Тржиште диктира судбину фирми. Ријеч је о чишћењу тржишта, јер они који лоше послују одлазе у стечај или ликвидацију и вјерујем да ће у наредном периоду бити присутно све мање дерегистрованих фирми, јер на тржишту остају здраве фирме - каже Рачић и додаје да се из године у годину усвајају закони који подстичу привредну активност, али да је привреди потребан значајнији замајац.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Лазо Шешић каже да су економска криза и одлив квалификоване радне снаге довели до пада броја отворених занатских радњи.

- Морамо спријечити да нам млади и перспективни радници одлазе трбухом за крухом. Држава се мора постарати да им обезбиједи стипендије и да им понуди посао у малим радионицама и фирмама - каже Шешић и наглашава да је привредни амбијент у коме послују занатлије знатно бољи у односу на претходне године, јер им је одобрен захтјев за дефискализацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана